Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In mei heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet en geproduceerd dan in mei 2010. Ook waren de waarde van de ontvangen orders en de afzetprijs hoger. De bruto toegevoegde waarde is in het eerste kwartaal van 2011 flink toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2011)

Omzet neemt fors toe

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in mei ruim een derde meer omgezet dan een jaar eerder. Het merendeel van deze groei werd veroorzaakt door een groter aantal werkdagen en hogere prijzen in vergelijking met dezelfde maand van 2010. In mei 2011 werden ruim 7 procent meer producten verkocht.

In de subbranche basismetaalindustrie werd in mei 2011 ruim 45 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De groei op de nationale markt was hierbij sterker dan die op de exportmarkt. In de metaalproductenindustrie was, met bijna 30 procent, de omzet ook flink hoger. Op de buitenlandse markt was, met ruim een derde, de toename sterker dan op de binnenlandse markt, waar de omzet met circa een kwart groeide.

Hogere waarde ontvangen orders

Het bedrag aan ontvangen orders door de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in mei bijna 30 procent hoger in vergelijking met mei 2010. De orderontvangsten uit het buitenland stegen met bijna een derde, terwijl die uit eigen land met 22 procent toenamen. Dit verschil werd veroorzaakt door de subbranche metaalproductenindustrie. Daar was de stijging van de orderontvangsten op de exportmarkt bijna dubbel zo sterk als die op de binnenlandse markt.

Prijsstijging basismetaalindustrie op exportmarkt vlakt af

De producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie werden in mei 2011 bijna 3,5 procent duurder ten opzichte van een jaar eerder. Deze prijsstijging is duidelijk minder sterk dan in voorgaande maanden.

De belangrijkste oorzaak voor de afvlakking van de afzetprijs ligt in de basismetaalindustrie. Daar zijn de prijsstijgingen op de exportmarkt na maart sterk teruggelopen. In mei deed deze subbranche haar producten circa 4 procent duurder van de hand dan in mei vorig jaar.

Meer productie

In vergelijking met een jaar geleden werd er in mei 10 procent meer geproduceerd door de basismetaal- en metaalproductenindustrie.

Volume bruto toegevoegde waarde fors groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het eerste kwartaal 12 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal het jaar ervoor. Het was het vierde opeenvolgende kwartaal waarin de branche haar toename met dubbele cijfers schreef.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)