Transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2011 blijkt dat de ondernemers in de transportmiddelenindustrie optimistisch gestemd zijn over de verwachte productie en afzetprijzen voor de komende drie maanden. Verder verwachten zij in diezelfde periode meer personeel te kunnen aantrekken.

Orderportefeuille iets verbeterd

In de periode van maart tot en met mei zijn er iets meer orders ontvangen en is de productie in diezelfde periode gestegen. Ondanks dat de productiestijging groter was dan de toename van de orderontvangsten, is de werkvoorraad gegroeid. De index orderpositie kwam hierdoor met 116,1 (juli 2000=100) hoger uit dan in mei. Per saldo vindt ruim één op de drie ondernemers dat hun orderpositie te klein is.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename en stijgende afzetprijzen verwacht

Voor de periode juni tot en met augustus voorzien de ondernemers in de transportmiddelenindustrie een toename van de productie. Verder verwachten zij hogere afzetprijzen in rekening te brengen aan hun klanten. De ondernemers zijn optimistisch gestemd over de werkgelegenheid. Per saldo meent ruim één op de zeven van de ondernemers dat er in de komende periode meer personeel nodig zal zijn voor het productieproces.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2011

Verwachting voor juni tot en met augustus 2011