Transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2011 blijkt dat de ondernemers in de Transportmiddelenindustrie optimistisch gestemd zijn. In de afgelopen periode zijn zowel de orderontvangst als de productie toegenomen. Bovendien verwachten de ondernemers een toename van de productie en een stijging van de afzetprijzen. Verder verwachten zij meer personeel aan te trekken in hun branche.

Orderportefeuille gegroeid

In de periode van november 2010 tot en met januari 2011 zijn er meer orders ontvangen. De ondernemers hebben in diezelfde periode ook meer geproduceerd. De index orderpositie kwam met 120,0 (juli 2000=100) hoger uit dan in januari 2011. Per saldo vindt 29 procent van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie bij stijgende afzetprijzen verwacht

Voor de periode februari tot en met april voorzien de ondernemers in de transportmiddelenindustrie een toename van de productie. Verder verwachten zij hogere afzetprijzen in rekening te brengen aan hun klanten. De ondernemers zijn licht optimistisch gestemd over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo is 3 procent van hen van mening dat er in de komende periode meer personeel nodig zal zijn voor het productieproces.

Verwachting voor februari tot en met april 2011

Verwachting voor februari tot en met april 2011