Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2011 blijkt dat de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie iets minder positief gestemd zijn over de orderportefeuille. Voor de komende drie maanden voorzien zij een afname van de productie. De bezettingsgraad is gedaald naar het laagste niveau in ruim 20 jaar.

Iets minder positief over orderportefeuille

De orderontvangst is in de periode oktober tot en met december 2010 toegenomen. Desondanks is het oordeel over de werkvoorraad verslechterd ten opzichte van december toen er per saldo nog positief werd geoordeeld over de orderpositie. In januari is het aantal gunstig gestemden niet meer in de meerderheid. Hun aantal is gelijk aan het aantal dat een ongunstig oordeel uitsprak. De index van de orderpositie is uitgekomen op 121,2 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie bij hogere afzetprijzen

Voor de periode januari tot en met maart verwacht een kwart van de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie een productieafname ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Per saldo verwacht 28 procent van hen dat de afzetprijzen in de komende drie maanden gaan stijgen. Verder voorziet een kleine meerderheid voor de komende periode een kleiner personeelsbestand.

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Lage bezettingsgraad

De bezettingsgraad van de productie-installaties was met 77,9 procent het laagst sinds de start van de waarneming in 1989. Per saldo ondervindt 15 procent van de ondernemers productiebelemmeringen als gevolg van onvoldoende vraag naar hun producten.