Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in november 2010 fors meer omgezet vergeleken met een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was ook de productie groter, maar was het verkoopvolume kleiner. In de chemische en de farmaceutische industrie vertegenwoordigden de orderportefeuilles een hogere waarde dan in november 2009. De producten van de totale branche werden tegen een flink hogere prijs verkocht. In het derde kwartaal was de bruto toegevoegde waarde groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet beduidend hoger, afzet kleiner

In november 2010 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 23 procent meer omgezet ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Hierbij groeide het bedrag aan verkopen op de exportmarkt met circa een derde. Op de nationale markt was de omzettoename van bijna 10 procent beduidend minder sterk. In november had de hogere afzetprijs een flink positief effect op de omzet. Ook het gunstige kalendereffect van een werkdag meer droeg bij aan de omzetgroei. Per gemiddelde werkdag lag de afzet onder het niveau van een jaar eerder.

De onderliggende branches aardolie-industrie en chemische industrie staken er in november bovenuit met omzettoenames van circa een kwart. In de farmaceutische en in de rubber- en kunststofproductenindustrie lag het bedrag aan verkopen ongeveer 10 procent boven het niveau van de vergelijkbare maand in 2009.

Hogere orderontvangsten

De chemische industrie had in november vorig jaar 21 procent hogere orderontvangsten dan een jaar eerder. Over de grens haalde deze subbranche voor ruim een kwart meer aan orders binnen. Op de nationale markt was dat 12 procent meer. In de farmaceutische industrie zijn de orderontvangsten met 8 procent in waarde gestegen. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland liepen hierbij sterk uiteen. Binnen de landsgrenzen daalde de waarde van de ontvangen orders met 12 procent, terwijl daarbuiten de waarde 11 procent groter was ten opzichte van november 2009.

Producten flink duurder

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in november 19 procent duurder dan een jaar eerder. Op de exportmarkt steeg de afzetprijs met een vijfde. In het binnenland was de prijsstijging minder sterk.

De prijsstijging werd grotendeels gedragen door flink duurdere aardolie- en chemieproducten. De onderliggende branches aardolie-industrie en chemische industrie rekenden hun producten, mede als gevolg van een hogere olieprijs, respectievelijk 23 en 21 procent duurder af. In de twee overige subbranches stegen de afzetprijzen beduidend minder hard.

Toename productie

In november 2010 werd er per gemiddelde werkdag 2 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Het was de eerste productietoename na juli 2010.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in het derde kwartaal 4 procent groter dan een jaar eerder. In het tweede en eerste kwartaal van 2010 groeide de bruto toegevoegde waarde nog met respectievelijk 11 en 15,5 procent. De groei in het eerste kwartaal was voor de branche de grootste sinds de eeuwwisseling.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)