Minder aardappelen
Volgens de voorlopige oogstraming van het CBS bedraagt de bruto oogst in 2010 van aardappelen 6,6 miljard kilogram. Dat is 8 procent minder dan in 2009. Ook de raming voor de suikerbietenoogst komt met 5,1 miljard kilogram lager uit. Voor de zaaiuien is de oogstraming met 1,2 miljard kilogram vrijwel gelijk aan de bruto oogst in 2009. Belangrijk is op te merken dat nog niet alle oogsten gedaan zijn. In de berekeningen is ervan uitgegaan dat het gehele areaal geoogst gaat worden.
Oogst consumptieaardappelen iets lager
De totale bruto oogst van consumptieaardappelen in 2010 wordt nu geraamd op 3,5 miljard kilogram en dat is 4 procent minder dan in 2009. Deze daling is het gevolg van een lagere hectareopbrengst van aardappelen op zand- of veengrond (- 11 procent). Samen met een lichte stijging van het areaal komt de oogst volgens de raming uit op 1,0 miljard kilogram. De oogst van kleiaardappelen is met 2,5 miljard kilogram nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Hier is de eveneens lagere opbrengst per hectare wel gecompenseerd door een groter areaal.
Oogstraming enkele akkerbouwgewassen, bruto oogstgewicht
Evenveel zaaiuien
De bruto oogst van zaaiuien is met 1,2 miljard kilogram nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. Net als bij de kleiaardappelen is een lagere opbrengst per hectare gecompenseerd door een toename van het areaal. Het areaal zaaiuien is in 2010 met 14 procent gestegen naar een recordgrootte van ruim 22 duizend hectare.
Kleinere oogst suikerbieten
De oogst van suikerbieten is in 2010 met 5,1 miljard kilogram bijna 11 procent lager dan een jaar eerder. Deze oogstdaling is het gevolg van een 8 procent lagere opbrengst per hectare en een vermindering van de teeltoppervlakte met 3 procent.
Over de methode
Het CBS verzamelt niet zelf de gegevens voor de voorlopige oogstraming maar sluit daarvoor een contract af met DLV Plant. Deze organisatie, die via haar adviseurs dagelijks in de praktijk actief is, verstrekt eind oktober schattingen van het bruto oogstgewicht per hectare. Over de kwaliteit van de oogst doet DLV Plant geen uitspraak. De adviseurs van DLV Plant baseren de schatting van de oogst op waarnemingen in de regio waarin zij actief en deskundig zijn. Tevens toetsen de adviseurs hun schattingen bij andere partijen in de markt. Gebleken is dat deze wijze van inventariseren door de jaren heen tot betrouwbare uitkomsten heeft geleid. De areaalcijfers die gebruikt worden bij de voorlopige oogstraming zijn afkomstig uit de Landbouwtelling 2010.
Bron: StatLine
André Meurink en Folkert van der Werf