Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurtest van oktober 2010 geeft een positief beeld van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. Zowel de orderontvangst als de productie zijn sterk verbeterd in de afgelopen drie maanden. De ondernemers verwachten voor de komende periode een verdere groei van de productie en een omzetstijging op de buitenlandse markt.

Forse toename productie en orderontvangst

In de periode juli tot en met september hebben de ondernemers zowel de orderontvangst als de productie fors zien toenemen. Hierdoor is de grootte van de werkvoorraad nagenoeg hetzelfde gebleven. De index van de orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is uitgekomen op 102,6 (juli 2000=100). Per saldo beoordelen de ondernemers hun werkvoorraad nog steeds als klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verdere toename productie en stijgende afzetprijzen verwacht

De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een flinke toename van de productie in combinatie met stijgende verkoopprijzen. Volgens hen zal de werkgelegenheid in dezelfde periode stabiliseren.

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Sterke toename export verwacht
In de afgelopen drie maanden is volgens de ondernemers hun concurrentiepositie op zowel de binnenlandse markt als de buitenlandse markt ongewijzigd. De omzet op de buitenlandse markt zal naar verwachting van de ondernemers flink toenemen voor de komende maanden.