Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie
De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in juni 2010 meer omgezet en geproduceerd dan in juni 2009. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was echter kleiner. Producten werden opnieuw duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Omzet, productie en afzetprijs (juni 2010)
Hogere omzet bij kleinere afzet
In juni 2010 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 1,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Met ruim 2 procent groeide in het binnenland het bedrag aan verkopen het sterkst. Op de exportmarkt nam de omzet met iets meer dan 1 procent toe. Juni telde in 2010 een werkdag meer dan in 2009. Dit had een positief effect op de omzet. Ook de hogere afzetprijs beïnvloedde de omzet gunstig. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume van de branche echter bijna 8 procent kleiner. Met circa 6 procent nam in het binnenland de afzet iets minder sterk af dan in het buitenland. Daar werd ruim 9 procent minder afgezet ten opzichte van juni vorig jaar.
Van de drie onderliggende branches sprong de tabakverwerkende industrie er negatief uit. Hier werd in juni 21 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De bijbehorende afzet was ruim een kwart lager. De drankenindustrie en de voedingsmiddelenindustrie deden in juni aanzienlijk betere zaken. Hun omzet nam met respectievelijk ruim 5 en ruim 3,5 procent toe. Toch bleef ook de afzet van deze twee subbranches onder het niveau van de vergelijkbare maand in 2009.
Per gemiddelde werkdag was in het tweede kwartaal van 2010 het omzetvolume van de voedings- en genotmiddelenindustrie circa 2 procent kleiner. De omzet van de branche lag, net als in het eerste kwartaal, op nagenoeg hetzelfde niveau als een jaar eerder.
Afzetprijs stijgt wederom
In de voedings- en genotmiddelenindustrie steeg in juni 2010 de afzetprijs met ongeveer 5 procent. Hierbij werd op de exportmarkt per eenheid gereed product gemiddeld ruim 6 procent meer betaald. Binnenlandse klanten waren bijna 4 procent duurder uit vergeleken met juni vorig jaar.
Van de onderliggende branches voerde, met bijna 6 procent, de voedingsmiddelenindustrie de sterkste prijsstijging door. In de tabakverwerkende industrie en in de drankenindustrie werden producten respectievelijk bijna 3 en circa 1 procent duurder.
De branche rekende in het tweede kwartaal 4,5 procent meer voor haar producten dan in het overeenkomstige kwartaal verleden jaar.
Meer productie
De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in juni bijna 3,5 procent meer geproduceerd. Deze groei kwam op conto van de subbranches dranken- en voedingsmiddelenindustrie, waar de productie met respectievelijk bijna 7 en bijna 4 procent toenam. De tabakverwerkende industrie produceerde in juni juist minder. Per gemiddelde werkdag was haar productievolume bijna 8 procent kleiner dan een jaar eerder.
De gemiddelde dagproductie van de branche ontwikkelde zich in het tweede kwartaal vrijwel even sterk als in juni.
Volume bruto toegevoegde waarde groter
Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de derde kwartaalgroei op rij.