Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In juni 2010 lagen de omzet, productie en de waarde van de ontvangen orders ver boven het niveau van juni 2009. De afnemers van producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie moesten meer betalen voor hun aankopen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2010)

Omzet hoger

In juni 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 18 procent meer omgezet dan in juni 2009. De omzet werd positief beïnvloed door hogere afzetprijzen en een gunstig seizoenspatroon. Juni telde dit jaar namelijk één werkdag meer dan vorig jaar. Beide subbranches hadden meer omzet.

De omzet van de basismetaalindustrie was ruim de helft hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde dagomzet groeide met 23 procent. Hierbij ontwikkelde de afzet zich in eigen land iets gunstiger dan over de grens.

In vergelijking met een jaar eerder had de metaalproductenindustrie bijna 4,5 procent meer omzet bij een vrijwel onveranderde afzet. In het binnenland werden ruim 4,5 procent minder eenheden product verkocht, terwijl de afzet in het buitenland bijna 9 procent groter was.

In het tweede kwartaal deed de basismetaalindustrie het een stuk beter dan de metaalproductenindustrie. De eerstgenoemde subbranche had bijna de helft meer omzet bij een ruim 30 procent grotere afzet. De omzet van de metaalproductenindustrie daarentegen, was juist een fractie lager dan in dezelfde periode van 2009. Vooral dankzij een grotere vraag vanuit het buitenland werden in deze subbranche in het tweede kwartaal 2 procent meer producten afgezet.

Fors hogere waarde ontvangen orders

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in juni circa een derde hoger dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie nam de vraag naar nieuwe producten zelfs met ruim 55 procent toe. Ook de ondernemers uit de metaalproductenindustrie kunnen tevreden terugkijken. Zij zagen de waarde van de ontvangen orders met ruim een vijfde groeien ten opzichte van juni 2009.

De ontwikkelingen in het tweede kwartaal waren in beide subbranches vrijwel gelijk aan die van juni.

Prijzen in basismetaal fors hoger

In juni waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 6 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsverhoging is volledig toe te schrijven aan de ontwikkelingen in de basismetaalindustrie. Hier moesten klanten bijna 19 procent meer betalen. Vooral sinds maart 2010 werden de basismetaalproducten in rap tempo fors duurder. In de metaalproductenindustrie is het beeld geheel anders. Daar bleven de afzetprijzen op vrijwel hetzelfde niveau als dat van juni 2009.

In het tweede kwartaal stegen de afzetprijzen met 5 procent. Dit resultaat is geheel het gevolg van fors hogere prijzen in de basismetaalindustrie. In de metaalproductenindustrie daalden de prijzen licht.

Flink meer productie

In juni 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie per gemiddelde werkdag 17 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. De basismetaalindustrie liet met ruim 40 procent de sterkste productietoename zien. In de metaalproductenindustrie lag het productieniveau bijna 8 procent hoger.

In het tweede kwartaal werd een vijfde meer geproduceerd dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)