Realisaties: transportmiddelenindustrie

In maart 2010 werd in de transportmiddelenindustrie minder omgezet dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet was eveneens kleiner. Daarentegen nam de waarde van de orderontvangsten beduidend in waarde toe en werd er meer geproduceerd. Producten werden tegen een iets hogere prijs verkocht dan in maart 2009.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2010)

Omzet daalt

In maart 2010 werden 14 procent minder eenheden product verkocht dan een jaar eerder. De transportmiddelenindustrie kon wel profiteren van een gunstiger seizoenspatroon en van iets hogere afzetprijzen. Het omzetverlies bleef hierdoor beperkt tot net iets minder dan 10 procent. Op de binnenlandse markt werd 17 procent minder omgezet en in het buitenland ruim 4 procent minder.

In het eerste kwartaal daalde de omzet met een kleine 6 procent bij 5 procent minder afzet.

Toenemende vraag naar nieuwe producten

De waarde van de orderontvangsten was in maart met bijna 30 procent toegenomen in vergelijking met maart 2009. Deze groei kwam geheel voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt. Daar was de toename 70 procent, terwijl in eigen land juist 17 procent minder aan orders werd geregistreerd.

De waarde van de orderontvangsten waren in het eerste kwartaal van dit jaar 4 procent hoger dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Producten iets in prijs gestegen

In maart waren de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie krap 0,5 procent hoger dan in maart 2009. In het buitenland betaalden afnemers nog vrijwel evenveel voor het Nederlandse fabricaat, maar in eigen land werden producten ruim 1 procent duurder.

In het eerste kwartaal bleven de verkoopprijzen vrijwel ongewijzigd in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009.

Hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in maart 2010 per gemiddelde werkdag bijna 6 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Het was de eerste productiegroei na een periode van zestien maanden met productiedalingen. De branche werd in december 2008 flink geraakt door de economische crisis. Sindsdien produceerden de fabrikanten iedere maand minder dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.

De positieve ontwikkelingen van maart konden de verliezen van januari en februari niet geheel compenseren. Over het eerste kwartaal van 2010 bleef het productieverlies beperkt tot 1 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)