Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie boekte in maart 2010 goede resultaten. De productie, de omzet en de afzet lagen op een hoger niveau dan een jaar eerder. Ook voor de toekomst ziet het er goed uit want de waarde van de ontvangen orders was fors hoger. De afzetprijzen zijn in een jaar tijd nauwelijks veranderd.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2010)

Hogere omzet

In maart 2010 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer verkocht dan in maart 2009. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was ruim 1,5 procent groter dan een jaar eerder. Doordat maart in 2010 een werkdag meer telde dan in 2009, kwam de omzet een kleine 7 procent hoger uit, bij vergelijkbare afzetprijzen.

De hogere omzet is geheel te danken aan de toegenomen verkopen in het buitenland. Aan buitenlandse klanten werd 15 procent meer verkocht. Op de Nederlandse markt nam de omzet echter met 11 procent af. Hierbij moet worden aangetekend dat een jaar eerder, op het hoogtepunt van de economische crisis, het vooral de buitenlandse klanten waren die minder kochten dan voorheen.

Vooral de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie maakte een goede maand mee. De omzet in deze subbranche nam met 12 procent toe ten opzichte van maart 2009. In de machine-industrie was de omzetgroei met een kleine 4 procent bescheidener.

Over het gehele eerste kwartaal van 2010 boekte de elektrotechnische en machine-industrie een omzetwinst van 4,5 procent. Deze was, zoals in maart, geheel te danken aan de toegenomen verkopen in het buitenland.

Duidelijk meer orders

De elektrotechnische en machine-industrie ontving in maart 2010 beduidend meer orders. De waarde ervan was 19 procent meer dan een jaar eerder. Net zoals bij de omzet waren het ook hier de buitenlandse klanten die het initiatief namen. Zij bestelden voor een kleine 30 procent meer. De waarde van de orderontvangsten uit eigen land daalde met ruim 6 procent.

Van de hogere orderontvangsten profiteerden in het bijzonder de ondernemers in de machine-industrie. Zij wisten bijna een kwart meer aan orders binnen te halen dan een jaar eerder. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie was de waarde van de ontvangen orders 10 procent hoger.

Over het gehele eerste kwartaal ontvingen ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie voor 10 procent meer aan bestellingen dan vorig jaar. Desondanks gaven zij in de meest recente Conjunctuurtest (april 2010) nog aan hun huidige orderportefeuille onvoldoende gevuld te vinden.

Afzetprijzen vrijwel gelijk gebleven

Tussen maart 2009 en maart 2010 zijn de afzetprijzen van de elektrotechnische en machine-industrie nauwelijks veranderd. Ondernemers in de machine-industrie verhoogden hun prijzen met bijna 1 procent, terwijl hun collega’s in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie hun prijzen met 1 procent verlaagden.

Over het eerste kwartaal lagen de prijsontwikkelingen in lijn met die in maart 2010.

Meer geproduceerd

De elektrotechnische en machine-industrie had het in maart drukker dan vorig jaar. De gemiddelde dagproductie was bijna 10 procent groter dan in maart 2009.

Over het gehele eerste kwartaal van 2010 produceerden de bedrijven in deze branche een kleine 6 procent meer.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)