Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in december 2009 minder omgezet dan een jaar eerder. Het productievolume en omzetvolume waren per gemiddelde werkdag kleiner. In vergelijking met december 2008 werd iets minder betaald voor de eindproducten.

Omzet, productie en afzetprijs (december 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (december 2009)

Opnieuw minder omzet

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in december 2009 bijna 1 procent lager dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Deze afname komt vrijwel geheel voor rekening van lagere afzetprijzen. De decemberomzet werd positief beïnvloed door het gunstige werkdagpatroon rond de feestdagen. Per eenheid product was de verkoop ruim 4,5 procent kleiner. Op de exportmarkt was de afzet gemiddeld 8 procent kleiner dan een jaar eerder. Binnen de landsgrenzen werden een kleine 2 procent minder producten verkocht.

Van de drie onderliggende subbranches boekte de tabakverwerkende industrie met een omzetgroei van ruim 6 procent het beste resultaat. Voor de voedingsmiddelenindustrie en de drankenindustrie verliep december minder gunstig. Deze subbranches hadden beiden circa 2 procent minder omzet dan in december 2008.

In het vierde kwartaal was de omzet in de gehele branche ruim 4 procent lager dan een jaar eerder. In heel 2009 was de omzet bijna 7 procent lager dan in 2008. Deze afname is voor meer dan de helft het gevolg van lagere afzetprijzen.

Producten goedkoper

Met een afname van bijna 1 procent in december daalden voor de veertiende maand op rij de productenprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie. De decemberdaling komt geheel voor rekening van de ontwikkelingen in eigen land. Over de grens bleef de afzetprijs vrijwel gelijk.

In het vierde kwartaal daalden de prijzen met bijna 2,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Omdat in de eerste drie kwartalen van 2009 de producentenprijzen nog harder daalden, kwam de prijsdaling over het hele jaar uit op ruim 4 procent.

Afname productie

In december vorig jaar heeft de branche per gemiddelde werkdag ruim 3 procent minder geproduceerd dan in de overeenkomstige maand van 2008.

In het vierde kwartaal van 2009 werd door de gehele branche meer geproduceerd dan in elk van de drie voorgaande kwartalen. Toch was in het vierde kwartaal de productie bijna 2 procent kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2008. Op jaarbasis werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent minder geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal 3 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het betreft hier de eerste toename na vijf kwartalen op rij waarin het volume kleiner was.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)