Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in november 2009 meer omgezet dan een jaar eerder. Het productievolume en omzetvolume waren per gemiddelde werkdag echter kleiner. Ten opzichte van november 2008 steeg de afzetprijs. In het derde kwartaal van 2009 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2009)

Extra werkdag doet omzet stijgen

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in november 2009 bijna 1,5 procent hoger. November telde vorig jaar een werkdag meer in vergelijking met het jaar ervoor. De stijging van de omzet kwam volledig voor rekening van deze extra werkdag. Lagere afzetprijzen beïnvloedden de omzet juist negatief. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was bijna 1,5 procent kleiner. Hierbij liepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland sterk uiteen. In eigen land werd bijna 6 procent minder afgezet, terwijl op de exportmarkt het omzetvolume met 3 procent groeide.

In november hebben alle subbranches meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor wat betreft de hoeveelheid verkochte producten deden ze echter minder goede zaken. Met een bijna 1 procent lagere afzet wist de voedingsmiddelenindustrie de afname het meest te beperken. De drankenindustrie en de tabakverwerkende industrie hadden respectievelijk een 4 en bijna 6 procent lager omzetvolume per gemiddelde werkdag.

Producten goedkoper

Voor producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie werd in november ruim 2 procent minder betaald ten opzichte van een jaar eerder. In het binnenland werd per eenheid gereed product gemiddeld ruim 2,5 procent minder betaald. Over de grens werden producten ruim 1,5 procent goedkoper.

De voedingsmiddelenindustrie rekent sinds november 2008 iedere maand haar producten goedkoper af. In november 2009 betaalden afnemers bijna 3 procent minder in vergelijking met die maand. De andere twee subbranches hanteren nog steeds hogere afzetprijzen. Zo steeg de afzetprijs in de drankenindustrie met bijna 3,5 procent en die in de tabakverwerkende industrie met ruim 2,5 procent.

Afname productie

In november vorig jaar heeft de branche per gemiddelde werkdag bijna 2 procent minder geproduceerd dan in overeenkomstige periode van 2008.

De ontwikkelingen van de te onderscheiden subbranches waren in november alle negatief. De voedingsmiddelenindustrie had met krap 0,5 procent de lichtste productiedaling. In de drankenindustrie en in de tabakverwerkende industrie nam het productievolume per gemiddelde werkdag met respectievelijk ruim 4 en bijna 7 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal 3 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het betreft hier de eerste toename na vijf kwartalen op rij waarin het volume kleiner was.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)