Investeringen verder teruggelopen

De investeringen in vaste activa zijn in het derde kwartaal met 14,8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal namen de investeringen al af met 13,4 procent. De investeringen dalen vanaf het vierde kwartaal van 2008.

Net als in het tweede kwartaal daalden de investeringen in machines en auto's het meest. De investeringen in zakenauto's daalden in het tweede kwartaal net als in het derde met 31 procent. De verkopen van bestelauto's vielen fors terug met 43 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de afname 47 procent. Vanaf het vierde kwartaal van 2008 dalen de investeringen in woningen; de investeringen in bedrijfsgebouwen dalen vanaf het tweede kwartaal van 2009. De investeringen in woningen liepen in het derde kwartaal terug met ruim 17 procent. Deze afname is versterkt door de overdrachtsbelastingen; zonder deze mee te rekenen bedroeg de afname 13,3 procent. De investeringen in bedrijfsgebouwen liepen in het derde kwartaal terug met 9 procent. Dit volgt op een daling van 6,4 procent in het tweede kwartaal. Bij zowel woningen als bedrijfsgebouwen zijn de investeringen meer afgenomen dan in het tweede kwartaal.

Ontwikkeling investeringen

Ontwikkeling investeringen

Nog wel investeringen in GWW en vliegtuigen

De investeringen in de Grond-, weg- en waterbouwkundige werken (GWW) zijn gestegen met 6 procent. Deze stijging is veel groter dan die in het eerste en tweede kwartaal, toen de GWW-investeringen met ongeveer 3,5 procent toenamen. Dat de GWW-investeringen nog niet lijden onder de kredietcrisis komt doordat de overheid hier vaak de opdrachtgever is. De investeringen in vliegtuigen namen ook sterk toe vanwege de ontvangst van nieuwe toestellen. Investeringen worden geboekt in het kwartaal van ontvangst. Aangezien het om kleine aantallen gaat met hoge prijzen, kennen investeringen in vliegtuigen een grillig verloop. Dit geldt ook voor investeringen in treinen en schepen. Deze namen in het derde kwartaal incidenteel af.

Informatie over investeringsverwachtingen vindt u in het Conjunctuurbericht.