Internationale handel trekt aan

In het derde kwartaal van 2009 lieten de handelsstromen van en naar Nederland een duidelijk herstel zien. De krimp in het volume van de uitvoer van goederen en diensten was bijna 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2008. De invoerstroom bleef hierbij iets achter en kromp met meer dan 9 procent. In het tweede kwartaal daalden beide handelsstromen nog met ruim 12 procent.

Daling in krimp goederenstroom

De uitvoer wordt onderverdeeld in goederen en diensten. De uitvoer van goederen wordt verder opgesplitst in wederuitvoer en uitvoer uit Nederlandse productie. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. Het herstel van de export betrof zowel de wederuitvoer als de uitvoer van Nederlandse goederen. De wederuitvoerstroom nam met 8,7 procent in volume af. De uitvoer uit Nederlandse productie deed het marginaal beter en kromp met 8,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vorig kwartaal krompen beide stromen nog met dubbele cijfers. Positieve bijdragen aan de uitvoer kwamen vooral van buiten de EU. Het aandeel hiervan is echter te klein om bepalend te zijn. Binnen de EU droeg de uitvoer van elektriciteit bij aan het herstel. De daling werd breed gedragen over de verschillende Nederlandse industrieën. Met name de chemische, metaal, textiel en rubber-en kunststofindustrie leverden een grote bijdrage aan het herstel. De invoer van goederen nam in volume met ruim 11 procent af.

Ontwikkeling uitvoer goederen

Ontwikkeling uitvoer goederen

Diensten

Bij de uitvoer van diensten was nog geen sprake van herstel. In het derde kwartaal nam de dienstenuitvoer met 5,2 procent af; in het tweede kwartaal bleef de afname nog beperkt tot 4,6 procent. De invoer van diensten nam met bijna 2 procent af, een verbetering ten opzichte van het voorafgaande kwartaal.

Ruilvoet neemt af

De ruilvoet is de verhouding tussen de invoerprijzen en de uitvoerprijzen. Bij een verbetering van de ruilvoet wordt de invoer vergeleken met de uitvoer goedkoper. De prijzen van de invoer daalden in het eerste kwartaal van 2009 met ruim 7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008, de uitvoer liet in deze een daling van bijna 9 procent zien. Deze ontwikkelingen waren mede het gevolg van dalende brandstof- en aardgasprijzen.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.