Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie
De omzetverliezen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in september van grote omvang. Ook de waarde van de ontvangen orders was in de chemische industrie fors lager, terwijl die in de farmaceutische industrie juist toenam. Het volume van de gemiddelde dagproductie was kleiner dan in september 2008. De afzetprijzen waren beduidend lager dan een jaar eerder.
Omzet, productie en afzetprijs (september 2009)
Stevige omzetterugval
De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in september 30 procent lager dan een jaar eerder. Al elf maanden worden de omzetontwikkelingen met donkerrode cijfers geschreven. Dit komt door meerdere factoren. De producenten verrekenen de lagere prijs van ruwe olie direct door in de afzetprijs, wat resulteert in een lagere omzet. Daarnaast lagen bij een groot aantal bedrijven de productieactiviteiten op een lager niveau. De omzetdalingen waren in binnen- en buitenland vrijwel even sterk.
Van de vier onderliggende branches daalde in de aardolie-industrie de omzet het stevigst. De omzet van deze subbranche was in september met ruim 40 procent afgenomen. De omzet van de chemische industrie was een kwart lager vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De afname van de omzet in deze twee subbranches zijn vooral het gevolg van goedkopere eindproducten. De rubber- en kunststofproductenindustrie had in september 11 procent minder omzet. De lagere omzet in deze subbranche is echter vooral het gevolg van een kleinere afzet. De farmaceutische industrie had in september juist positieve verkoopresultaten. De bijna 8 procent hogere omzet kwam tot stand door een grotere vraag naar farmaceutische producten.
In het derde kwartaal was de omzet in de totale branche ruim 30 procent lager. De ontwikkelingen binnen en buiten onze landsgrenzen verschilden nauwelijks.
Wisselend beeld orderontvangsten
In de chemische industrie daalde de waarde van de in september ontvangen orders met 22 procent. Daarentegen zijn de ontwikkelingen in de farmaceutische industrie positief. De ondernemers uit deze subbranche noteerden een ruim 9 procent hogere waarde aan orderontvangsten in vergelijking met september 2008.
In het derde kwartaal was de orderportefeuille in de chemie een kwart minder waard dan een jaar eerder. In de farmaceutische industrie is het beeld een stuk rooskleuriger. Daar werd na een jaar met verliezen het derde kwartaal afgesloten met een ruim 5 procent hogere waarde aan orderontvangsten.
Flinke daling afzetprijs
De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekende in september een kwart minder voor haar producten dan in september vorig jaar. De prijsontwikkeling in deze branche gaat vooral samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie was in september, in euro’s, 33 procent goedkoper dan een jaar eerder. In voorgaande maanden was de afname aanzienlijk groter. In alle onderliggende branches daalden de afzetprijzen.
In het derde kwartaal van 2009 werden de producten van deze branche gemiddeld ruim 25 procent goedkoper dan een jaar eerder.
Productieverlies stuk kleiner
In september 2009 was het volume van de gemiddelde dagproductie in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 2,5 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit resultaat is beduidend positiever dan dat over de eerste acht maanden van 2009. In die periode daalde de productie met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2008.
In het derde kwartaal lag de productie ruim 7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2008.
Volume bruto toegevoegde waarde fors kleiner
Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in het tweede kwartaal van 2009 ruim 11 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van 2008. In de twee voorgaande kwartalen was dit volume ook al fors kleiner. Hier ging een periode van ruim drie jaar aan vooraf waarin het volume elk kwartaal groter was dan in het jaar ervoor.
Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)