Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2009 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie onveranderd negatief is. De orderontvangsten nemen verder af en de ondernemers beoordeelden de orderpositie onveranderd negatief. In hun verwachtingen voor de komende maanden zijn de ondernemers echter licht optimistisch gestemd voor wat betreft de productie.

Oordelen onveranderd negatief

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in de maanden juli tot en met september gedaald. Ongeveer zestig procent van de ondernemers vindt de orderpositie, evenals in de vorige maanden, te klein. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index orderpositie, is verder gedaald en bedraagt 118,9 (juli 2000=100). Over de voorraad producten zijn de ondernemers negatiever gestemd dan in de periode ervoor. De omvang ervan is volgens hen te groot gelet op de te verwachten afzetontwikkeling.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Daling verkoopprijzen en afname personeelssterkte verwacht

Naar eigen zeggen hebben de ondernemers in de afgelopen drie maanden een lagere productie gerealiseerd. Voor de komende maanden wordt een kleine toename verwacht. De ondernemers voorzien dat zij hun afnemers lagere afzetprijzen in rekening zullen brengen. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers pessimistisch gestemd. Zij verwachten een verdere afname van de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Concurrentiepositie verslechterd

De concurrentiepositie van de ondernemers in de Transportmiddelenindustrie is verslechterd. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse markt. De export zal naar verwachting dalen. De bezetting van de productieinstallaties is gedaald naar 62 procent. Zestig procent van de ondernemers meldt productiebelmmeringen te ondervinden als gevolg van onvoldoende vraag naar hun producten.