Oordeel en verwachtingen overige industrie: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van oktober 2009 laat een verbeterde stemming zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in de afgelopen drie maanden iets toegenomen en het oordeel over de orderpositie is minder negatief geworden. In hun verwachtingen voor de komende maanden zijn de ondernemers optimistisch over de productie en de buitenlandse afzet.

Minder negatieve oordelen

De totale orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in de afgelopen drie maanden licht toegenomen. Het is de eerste toename van de orderontvangst sinds november vorig jaar. De index orderpositie is evenals de vorige maand uitgekomen op 96,1 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is weliswaar negatief, maar minder dan in de voorafgaande tien maanden het geval was. Over het oordeel voorraden eindproduct zijn de ondernemers neutraal gestemd. Het aantal dat de voorraad te groot vindt, houdt het aantal dat deze als te klein beoordeelt in evenwicht.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel  en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

De ondernemers realiseerden in de periode juli-september een lichte toename van de productie, vergeleken met de daaraan voorafgaande drie maanden. Voor de periode oktober tot en met december verwachten de ondernemers een verdere toename van de productie. De afzetprijzen zullen in de komende maanden nagenoeg ongewijzigd blijven. Eén op de vijf ondernemers voorziet een daling van de personeelssterkte.

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Concurrentiepositie verbeterd

De concurrentiepositie van de ondernemers is verbeterd, met name op de binnenlandse markt. Voor het komende kwartaal wordt een toename van de buitenlandse afzet verwacht. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal iets toegenomen en uitgekomen op 82,3%. Veertien procent van de ondernemers is van mening dat hun productiecapaciteit te groot is en negen procent vindt deze te klein.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In november zullen de oordelen en verwachtingen van de Meubelindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Meubelindustrie                                       november 2009, maart 2010, juli 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie         december 2009, april 2010, augustus 2010

Textiel-, kleding- en lederindustrie      januari 2010, mei 2010, september 2010

Papier- en grafische industrie                februari 2010, juni 2010, oktober 2010