Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Door fors lagere afzetprijzen daalde de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie flink. Er werd wederom minder geproduceerd dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De waarde van de ontvangen orders was in de chemische industrie fors lager, terwijl die in de farmaceutische industrie juist toenam.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2009)

Fors lagere omzet

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam in augustus met bijna 30 procent af. Deze omzetdaling is iets minder sterk dan in de voorgaande acht maanden. De omzetverliezen waren binnen en buiten onze landsgrenzen vrijwel even groot.

Van de vier onderliggende branches werd in de aardolie-industrie de grootste omzetdaling waargenomen. De omzet van deze subbranche was in augustus met circa een derde afgenomen. De omzet van de chemische industrie was ruim een kwart lager. De afname van de omzet in de genoemde subbranches zijn grotendeels toe te schrijven aan de verandering van de prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Bovendien lagen, als gevolg van het slechte economische klimaat, de productie-activiteiten bij een substantieel aantal bedrijven op een lager niveau. De omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie daalde met bijna 20 procent. De omzetterugval in deze subbranche is echter vooral het gevolg van een kleinere afzet. De farmaceutische industrie, ten slotte, had in augustus positieve verkoopresultaten. De ruim 4,5 procent hogere omzet werd gerealiseerd ondanks beduidend lagere afzetprijzen. De omzettoename kwam vrijwel geheel in het buitenland tot stand.

Wisselend beeld orderontvangsten

In de chemische industrie daalde de waarde van de in augustus ontvangen orders met 30 procent. Al negen maanden op rij heeft de chemie te maken met een stevige daling van de waarde van de orderontvangsten.

In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten juist 12 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de eerste toename sinds de zomer van 2008. Vooral op de buitenlandse markt werden veel nieuwe orders ontvangen.

Stevige daling afzetprijs

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekende in augustus een kwart minder voor haar producten dan in augustus vorig jaar. In juli was de daling nog ruim 30 procent. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie was in augustus, in euro’s, bijna 35 procent goedkoper dan een jaar eerder. In voorgaande maanden was de afname aanzienlijk groter.

Productiekrimp stuk kleiner

In augustus 2009 was het volume van de gemiddelde dagproductie in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 4,5 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit resultaat is beduidend positiever dan dat over de eerste helft van 2009. In die periode daalde de productie met 15 procent ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2008. In juli nam het volume van de gemiddelde dagproductie af met “slechts” een kleine 7 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde fors kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in het tweede kwartaal van 2009 ruim 11 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van 2008. In de twee voorgaande kwartalen was dit volume ook al fors kleiner. Hier ging een periode van ruim drie jaar aan vooraf waarin het volume elk kwartaal groter was dan in het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)