Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Mei 2009 was een slechte maand voor de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De omzet was fors lager en er werd beduidend minder afgezet dan in mei 2008. Ook de waarde van de ontvangen orders was flink lager. De producten uit de branche werden goedkoper. De ontwikkelingen op de buitenlandse markt zijn ongunstiger dan die in het binnenland.

Omzet, orders en afzetprijs (mei 2009)

Omzet, orders en afzetprijs (mei 2009)

Zeer forse omzetdaling

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in mei bijna 35 procent lager dan in mei 2008. De branche was daarmee opnieuw een van de industriële branches die een benedengemiddeld omzetresultaat behaalden binnen de industrie. De binnenlandse omzet daalde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie met ruim 25 procent, terwijl die in het buitenland afnam met ruim 40 procent. Dit is de zevende maand op rij waarin de omzetontwikkeling op de exportmarkt ongunstiger was dan die in het binnenland. De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd negatief beïnvloed door prijzen die bijna 6 procent lager lagen. De afzet was ruim 30 procent lager dan in mei 2008.

In de subbranche basismetaalindustrie halveerde de omzet. De binnenlandse omzet daalde met bijna 45 procent en de buitenlandse omzet met ruim de helft ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De metaalproductenindustrie geeft met een kwart lagere omzet een minder negatief beeld dan de basismetaalindustrie. Dit is al enkele maanden zichtbaar in de cijfers, maar de verschillen worden kleiner. Daar waar de basismetaalindustrie al vijf maanden omzetdalingen heeft van rond de 50 procent is de omzetdaling in de metaalproductenindustrie bescheidener, maar wel bijna elke maand sterker dan die in de vorige maand.

Orderontvangsten blijven dalen

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in mei van dit jaar bijna 45 procent lager dan in mei 2008. Deze daling is sterker dan die in de vorige maand, op dat moment de grootste sinds 2001. In mei daalde de waarde van de buitenlandse orders met bijna 55 procent en die van de binnenlandse orders met een kwart.

In de subbranche basismetaalindustrie is, net zoals de vorige maanden, de daling van de orderontvangsten buitengewoon fors. In mei is deze uitgekomen op ruim 55 procent. De waarde van de buitenlandse orders daalde aanzienlijk sterker dan de ontvangsten van de in Nederland gerealiseerde orders. In de metaalproductenindustrie nam de waarde van de orders met bijna 35 procent af ten opzichte van mei vorig jaar. De uit het buitenland ontvangen orders daalden ruim 45 procent in waarde en de binnenlandse orders bijna een kwart.

Dalende lijn afzetprijzen zet door

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie zijn in mei 2009 de afzetprijzen met bijna 6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2008. Dit is de vierde maand op rij waarin de prijzen elke maand sterker dalen. De ondernemers in de branche worden vooral bij hun in het buitenland afgezette producten geconfronteerd met sterke prijsdalingen. Daar daalden de prijzen met bijna 10 procent, terwijl de prijzen in het binnenland met 2,5 procent daalden.

De prijzen in de subbranche basismetaalindustrie daalden met 12 procent. In de metaalproductenindustrie daalden de prijzen met 2 procent.

Fors lagere productie

In mei 2009 was de productie in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 30 procent lager dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)