Realisaties: transportmiddelenindustrie

In april waren de omzet- en productieverliezen in de transportmiddelenindustrie ten opzichte van een jaar eerder weer behoorlijk groot. Ook de waarde van de orderontvangsten daalde flink. De afzetprijzen daalden licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2009)

Omzet bijna gehalveerd

Door de economische teruggang worden sinds november 2008 beduidend minder goederen vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daardoor daalt de vraag naar nieuwe transportmiddelen. In april was de omzet 45 procent lager dan in april 2008. Op de voor de transportmiddelenbranche zo belangrijke exportmarkt was de omzet zelfs ruim de helft kleiner. In eigen land bleef het omzetverlies beperkt tot iets meer dan een kwart. Vanwege het slechte economische klimaat is bij enkele belangrijke bedrijven in de automobielindustrie al enkele maanden werktijdverkorting ingevoerd. Het seizoenpatroon heeft de ontwikkeling van de omzet ook negatief beïnvloed: april had een werkdag minder dan in 2008.

Sterke daling waarde orderontvangsten

De vooruitzichten blijven voorlopig nog slecht in de transportmiddelenindustrie. In vergelijking met een jaar eerder is de waarde van de orderontvangsten in april met bijna twee derde gedaald. Op de exportmarkt was de daling bijna 70 procent. In eigen land daalde de waarde van de orderontvangsten met ruim 55 procent. April 2009 is daarmee de veertiende maand op rij waarin de waarde van de orderontvangsten fors lager is dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Afzetprijs iets lager

In vergelijking met een jaar eerder zijn in april 2009 de afzetprijzen van producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld met ruim een half procent gedaald. Het is voor de eerste keer in ruim zeven jaar dat de eindproducten in prijs daalden. Op de thuismarkt waren de eindproducten bijna 2,5 procent duurder, maar in het buitenland daalden de prijzen met ruim 1,5 procent.

Stevige productiedaling

In april was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie bijna 30 procent kleiner dan in april 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)