Economie krimpt verder

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2009 met 4,5 procent gekrompen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is veel groter dan de 0,7 procent in het vierde kwartaal van 2008. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 2,6 procent. De teruggang in het eerste kwartaal is vooral toe te schrijven aan minder investeringen en export. Verder daalden de bestedingen van huishoudens met 2,4 procent. De overheidsconsumptie was 2,5 procent hoger dan een jaar eerder en is naast de overheidsinvesteringen, de enige bestedingscategorie die nog groeit.

Bruto binnenlands product

Bruto binnenlands product

Uitvoer en invoer van goederen zakt in

In het eerste kwartaal van 2009 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten bijna 12 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Met name de uitvoer van Nederlands product liep sterk terug. Deze daalde in het onderhavige kwartaal met 15 procent. Ook de wederuitvoer daalde sterk. Jarenlang was er sprake van dubbele groeicijfers voor de wederuitvoer. De invoer van goederen en diensten nam met ruim 10  procent af.

Investeringen fors teruggevallen

In het eerste kwartaal is bijna 10 procent minder geïnvesteerd. Er is sprake van een terugval van de investeringen bij alle goederen, maar de krimp doet zich vooral voor bij goederen die worden ingevoerd. Door een grote afname van transacties op de markt voor bestaande koopwoningen namen de investeringen in woningen verder af.

Huishoudens houden de hand op de knip

De consumptie van huishoudens nam af met 2,4 procent. De aanschaf van duurzame consumptiegoederen daalde sterk, vooral doordat er veel minder personenauto’s werden verkocht. Er werd ook minder besteed in de horeca en aan vliegreizen vanaf Nederlands grondgebied.

Ontwikkeling bestedingen

Ontwikkeling bestedingen

De overheidsconsumptie blijft onverminderd toenemen

Het volume van de overheidsconsumptie was in het eerste kwartaal 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de reële uitgaven voor de zorg, maar ook die voor het openbaar bestuur namen sterk toe.

Sterke productiekrimp industrie en handel

De goederenproductie nam in het eerste kwartaal 7,8 procent af ten opzichte van een jaar eerder. De industrie had te lijden onder de lage export en produceerde 14 procent minder dan een jaar eerder. Ondanks de strenge winter nam de delfstoffenwinning met 4,3 procent af. De bouwproductie groeide niet verder meer maar daalde met 0,3 procent. Dat de krimp nog niet sterker uitviel, komt doordat de huidige productie gerealiseerd wordt op basis van eerder afgesloten contracten. De commerciële dienstverlening liet ook een krimp zien. Dit komt vooral door de forse dalingen bij de handel, horeca en transportsector. De niet-commerciële dienstverlening bleef gestaag groeien met 1,5 procent, de groei was echter iets minder hoog dan in de voorafgaande kwartalen. 

Bijdragen bedrijfstakken aan de bbp-ontwikkeling in het eerste kwartaal van 2009

Bijdrage bedrijfstakken aan de bbp-ontwikkeling in het eerste kwartaal van 2009