Schulden en bezittingen overheid flink gestegen
De kredietcrisis leidde tot een stijging van de overheidsschuld, maar tegelijkertijd zijn hierdoor ook de financiële bezittingen van de overheid flink toegenomen. In het vierde kwartaal van 2008 nam de overheidsschuld toe met 20 procent ten opzichte van het derde kwartaal, zodat deze aan het eind van het jaar 357 miljard euro bedroeg. De financiële bezittingen van de overheid namen in het zelfde kwartaal toe met 33 procent. Deze ontwikkelingen vonden voornamelijk plaats bij de centrale overheid.
Interventies in financiële instellingen
De centrale overheid heeft in het vierde kwartaal van 2008 ingegrepen in de financiële sector. Door de overname van Fortis/ABN AMRO en kapitaalinjecties in ING, Aegon en SNS Reaal zijn de overheidsdeelnemingen in dat kwartaal met bijna 33 miljard euro toegenomen. Dat is een stijging van 59 procent. Daarnaast zijn de financiële activa van de centrale overheid toegenomen door het verstrekken van leningen. Ter verbetering van de financiële positie van Fortis heeft de staat leningen aan deze bank verstrekt ter waarde van bijna 44 miljard euro.
Schuld en financiële bezittingen van de overheid
Kortetermijnschulden fors gestegen
De overheid heeft de kapitaalinjecties gefinancierd door zelf nieuwe schulden aan te gaan. Vooral de kortetermijnschulden zijn door de uitgifte van kortlopende effecten, met 163 procent, fors gestegen. Deze kortlopende effecten bestaan voornamelijk uit schatkistpapier en Europese Commercial Papers (ECP’s) en zijn vooral aangekocht door buitenlandse partijen. Sinds 2007 geeft de staat ECP’s uit om relatief eenvoudig te kunnen voorzien in de kasbehoefte van de staat. De schulden op lange termijn zijn in het vierde kwartaal licht opgelopen. De obligatieschuld van de centrale overheid steeg met 5 procent. De opgenomen leningen zijn met 8 procent toegenomen, vooral om de leningen aan Fortis te kunnen financieren.
Opbouw overheidsschuld (marktwaarde)
Meer informatie:
Verwerking van staatsinterventies bij financiële instellingen in de nationale rekeningen, 2008