Meeste mbo'ers hebben kort na behalen van diploma al een baan

Van de bijna 58 duizend mbo'ers die het schooljaar 2004/'05 met een diploma afsloten en het onderwijs verlieten, had 87 procent eind september 2005 betaald werk. Geslaagden van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) hadden vaker werk en hogere inkomsten dan geslaagden van de voltijd beroepsopleidende leerweg (voltijd bol). Mbo'ers met een diploma op een hoger niveau hadden vaker werk en hogere inkomsten dan gediplomeerden op een lager niveau.

Geslaagden bbl vaker werk dan geslaagden bol

Ruim de helft van de mbo-gediplomeerde schoolverlaters van 2004/’05 volgde een opleiding via de bbl. Van de gediplomeerden vanuit de bbl had 93 procent na het schoolverlaten betaald werk in 2005. Dat is veel meer dan bij de voltijd bol waar 80 procent van de geslaagden een betaalde baan had. Het gaat meestal om banen als werknemers; slechts 1 procent was zelfstandige. Bij de bbl-geslaagden ging het daarbij vaker om een voltijd betrekking dan bij geslaagden vanuit de voltijd bol.

In de bbl zijn de leerlingen meestal in loondienst van een leerbedrijf en gaan een of twee dagen in de week naar school. Ook bij de bol wordt praktijk gecombineerd met theorie, maar dan in de vorm van stages, voor zo’n 20 tot 60 procent van de tijd.

Mbo-gediplomeerde schoolverlaters uit 2004/’05 met een baan als werknemer, eind september 2005

Mbo-gediplomeerde schoolverlaters uit 2004/’05 met een baan als werknemer, eind september 2005

Geslaagden bbl hogere inkomsten dan geslaagden bol

Geslaagden vanuit de bbl verdienden eind september 2005 meer dan geslaagden vanuit de voltijd bol wanneer ze als voltijd werknemer aan de slag waren. Gemiddeld kregen bbl'ers 2 000 euro per maand, terwijl geslaagden vanuit de voltijd bol 1 300 euro kregen. Dit hangt onder andere samen met de leeftijd van de geslaagden: de gediplomeerde schoolverlaters vanuit de bbl zijn gemiddeld ruim zeven jaar ouder dan degenen vanuit de voltijd bol. Daarnaast is het aandeel mannen onder de geslaagden met een voltijd baan bij bbl veel groter dan bij voltijd bol.

Mannen verdienen meer dan vrouwen

De mannelijke mbo-gediplomeerde schoolverlaters verdienden in september 2005 gemiddeld meer dan de vrouwelijke gediplomeerden. Van de geslaagden met een voltijd betrekking als werknemer verdienden de mannen gemiddeld 1 800 euro en de vrouwen gemiddeld 1 600 euro per maand.

Hier speelt mee dat mannen en vrouwen in het mbo niet dezelfde opleidingsrichtingen volgen en daarmee ook niet in dezelfde beroepen gaan werken. Zo gaat het bij de geslaagde mannen die het onderwijs verlaten vaker om technische mbo-diploma’s, zowel vanuit voltijd bol als vanuit bbl. Bij de vrouwen zijn het bij de voltijd bol vooral diploma's in de sector economie en bij de bbl vooral in de sector zorg en welzijn.

Hoger diplomaniveau loont

Mbo-opleidingen kunnen gevolgd worden op vier niveaus. Een diploma op niveau 1 (assistentopleiding) geldt niet als startkwalificatie voor de arbeidsmarkt, de overige diploma's wel. Hoe hoger het niveau van het diploma, hoe vaker de schoolverlaters uit 2004/'05 betaald werk hadden eind september 2005. Dit geldt zowel voor de geslaagden uit de bbl als voor de geslaagden uit de voltijd bol.

Mbo-gediplomeerde schoolverlaters uit 2004/’05 met werk, eind september 2005

Mbo-gediplomeerde schoolverlaters uit 2004/’05 met werk, eind september 2005

Hogere diploma’s leiden ook tot hogere verdiensten. Geslaagden vanuit de voltijd bol verdienden gemiddeld 1 000 euro per maand als ze een diploma hadden op niveau 1. Met een diploma op niveau 4 kregen zij gemiddeld 1 300 euro per maand als zij als voltijd werknemer aan de slag waren. Voor schoolverlaters vanuit de bbl was dit gemiddeld 1 800 euro per maand voor gediplomeerden op niveau 1 en 2 200 euro voor gediplomeerden op niveau 4.

Gemiddelde maandinkomsten van voltijd werkende mbo-gediplomeerden, september 2005

Gemiddelde maandinkomsten van voltijd werkende mbo-gediplomeerden, september 2005

Eva Gorree

Bron:

Jaarboek onderwijs 2009

StatLine, Mbo-gediplomeerden op de arbeidsmarkt:

Mbo-gediplomeerde schoolverlaters uit 2004/'05; arbeidsmarktpositie eind september 2005 (maatwerktabel)

Leren en werken ook op latere leeftijd nog in trek