Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie is 2009 slecht begonnen. De omzet in januari was fors lager dan een jaar eerder. Ook de waarde van de ontvangen orders daalde flink. Desondanks doen de bedrijven in deze branche het relatief iets beter dan andere industriële bedrijven.

Omzet en orders, januari 2009

Omzet, orders en productie, januari 2009

Omzet fors lager

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie was in januari 19 procent lager dan in januari 2008. Hiermee zet de dalende trend die in het najaar van 2008 begon, door. Wel telde januari in vergelijking met vorig jaar een werkdag minder.

De omzetontwikkelingen in het buitenland waren duidelijk ongunstiger dan in eigen land. In Nederland was de omzetdaling ruim 7 procent, terwijl in het buitenland voor bijna een kwart minder werd omgezet.

Vooral in de machine-industrie ging het veel slechter. De ondernemers van deze subbranche zagen hun omzet met bijna 30 procent teruglopen. In het buitenland werd zelfs voor ruim een derde minder omgezet. De omzetdaling van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie viel met ruim 2 procent relatief mee ten opzichte van januari 2008.

Waarde orderontvangsten ook lager

De waarde van de orderontvangsten was in januari ruim 30 procent lager dan in januari 2008. De daling was ongeveer gelijk verdeeld over binnen- en buitenland en werd vooral veroorzaakt door de machine-industrie. In deze subbranche daalde de waarde van de buitenlandse orderontvangsten met circa 45 procent ten opzichte van januari een jaar eerder.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)