Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie verder is verslechterd. De orderontvangsten zijn afgenomen en de oordelen zijn negatief te noemen. Er wordt een sterke afname van de productie in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als pessimistisch.

Wederom sterke afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in december lagere orderontvangsten ten opzichte van een maand eerder. De tevredenheid over de buitenlandse orderpositie is onveranderd en net zo negatief als de vorige maand. Het oordeel over de totale orderpositie is deze maand iets minder negatief geworden. Het oordeel over de voorraad gereed product is enigszins verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Sterke afname productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in december iets afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers wederom een sterke afname van de productie. Verder verwacht men lagere afzetprijzen en een lichte daling van de personeelssterkte.

Verwachting voor januari tot en met maart 2009

Verwachting voor januari tot en met maart 2009

Flinke afname buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt iets is verslechterd. De concurrentiepositie op de buitenlandse markt voor zowel binnen als buiten de EU blijft ongewijzigd slecht. De ondernemers voorzien een flinke daling van de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal iets gedaald en komt uit op 84,2. Over de huidige productiecapaciteit zijn de ondernemers even tevreden als in het vorige kwartaal.