Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van oktober 2008 laat nog altijd een negatief beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn afgenomen en de meeste oordelen blijven negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers echter optimistisch gestemd.

Lichte afname orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in september licht afgenomen. De index van de orderpositie is echter gestegen en komt uit op 102,9 (juli 2000=100). De ondernemers zijn nog altijd zeer negatief gestemd over hun orderpositie. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers wederom negatiever gestemd dan de vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg gelijk gebleven. De stemming in deze branche wordt met de maand pessimistischer.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in september een gelijke productie aan augustus. Voor oktober tot en met december 2008 verwachten de ondernemers wel een flinke toename van de productie. Daarnaast verwachten ze gelijk blijvende verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze verder gaat afnemen.

Verwachting voor oktober tot en met december 2008

Verslechterende buitenlandse concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt iets verbeterd is. Op de buitenlandse markten is de concurrentiepositie onveranderd. Voor het vierde kwartaal verwachten de ondernemers een toename van de buitenlandse afzet. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal onveranderd en komt uit op 84,5. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal iets verbeterd.