Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets negatiever is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten afgenomen vergeleken met vorige maand en de oordelen zijn wat negatiever. De ondernemers zijn ook iets pessimistischer over de komende drie maanden, zo wordt er een lichte afname van de personeelssterkte verwacht.

Negatievere oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in augustus duidelijk afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is verbeterd. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 90,5 (juli 2000=100). Het oordeel over zowel de totale als buitenlandse orderpositie is licht verslechterd deze maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Gelijke productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in augustus een lagere productie als een maand eerder. Voor de maanden september tot en met november wordt een gelijk blijvende productie verwacht. De ondernemers verwachten sterk stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo een kleine afname in de personeelssterkte.

Verwachting voor september tot en met november 2008

Verwachting voor september tot en met november 2008