Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In juni 2008 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie minder omgezet en per gemiddelde werkdag een kleiner omzetvolume behaald dan in juni 2007. Het productievolume kwam deze maand juist groter uit. De afzet- en verbruiksprijs stegen ook ten opzichte van de vergelijkbare maand van vorig jaar.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juni 2008 t.o.v. juni 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet lager, afzet kleiner

Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in juni ruim 5 procent kleiner dan in de overeenkomstige maand van 2007. Hierbij daalde de afzet op de binnenlandse markt met bijna 3,5 procent, terwijl die in het buitenland 13 procent kleiner was. Hogere prijzen hebben de omzet slechts gedeeltelijk kunnen compenseren voor de kleinere afzet. De omzet kwam 1,5 procent lager uit. Op de exportmarkt gingen, met een omzetdaling van bijna 9 procent, de zaken het minst florissant. In het binnenland werd vrijwel dezelfde omzet behaald als in juni vorig jaar.

In het tweede kwartaal was het omzetvolume per gemiddelde werkdag 5 procent kleiner. De omzet van de branche kwam, ondanks het negatieve juniresultaat, 0,5 procent hoger uit. Deze kwartaalgroei werd volledig gedragen door de bouwmaterialenindustrie, waar de binnenlandse omzet 7 procent hoger was dan in het tweede kwartaal van 2007.

Grondstoffen bouwmaterialenindustrie fors duurder

In juni werden producten in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie 4 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Op de exportmarkt nam de afzetprijs iets sterker toe dan gemiddeld. De verbruiksprijs lag ruim 6 procent hoger. Bij de bouwmaterialenindustrie steeg de verbruiksprijs met 10 procent fors ten opzichte van juni vorig jaar. Een dergelijke stijging is binnen deze subbranche sinds de eeuwwisseling niet voorgekomen. Het lijkt erop dat de bouwmaterialenondernemers de hogere prijs van grondstoffen niet in de verkoopprijs hebben doorberekend. De afzetprijs steeg in juni met vrijwel hetzelfde tempo als in de voorgaande maanden van 2008.

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie rekende over het tweede kwartaal een 4 procent hogere afzetprijs. De verbruiksprijs werd bijna 6 procent hoger, waarbij geïmporteerde grond- en hulpstoffen ruim 4 procent duurder waren dan in het tweede kwartaal van 2007.

Meer productie

De branche produceerde 1,5 procent meer dan in juni een jaar eerder. Met dit junicijfer konden de producenten in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie de hoogste productiegroei sinds vier maanden noteren.

In het tweede kwartaal van 2008 groeide de productie met ruim 0,5 procent. Het eerste kwartaal was de productiegroei nog bijna 2,5 procent tegenover hetzelfde kwartaal in 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het vierde kwartaal van het vorige jaar was het volume nog vrijwel gelijk aan het overeenkomstige kwartaal van 2006. Over heel 2007 kwam de groei van de bruto toegevoegde waarde in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie uit op bijna 2 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen