Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2008 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie vrijwel onveranderd is. De orderontvangsten zijn iets toegenomen en de oordelen zijn vergelijkbaar met vorige maand. Er wordt een gelijk blijvende productie in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht pessimistisch.

Lichte toename orderontvangsten

De ondernemers zagen in juni hun orderontvangsten licht toenemen ten opzichte van mei. Op zowel de buitenlandse als binnenlandse markt zijn de orders iets toegenomen. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter verslechterd. De tevredenheid over de buitenlandse orderpositie is deze maand nagenoeg ongewijzigd gebleven en de ondernemers zijn over de totale orderpositie net zo tevreden als de vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg niet veranderd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Gelijk blijvende productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in juni gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers geen veranderingen in de productie. Verder verwacht een meerderheid van de ondernemers een stijging in de afzetprijzen. De verwachting over de personeelssterkte is nagenoeg hetzelfde gebleven als de vorige maand.

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Lichte afname buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt nagenoeg gelijk is gebleven. De concurrentiepositie op de buitenlandse markt is eveneens ongewijzigd gebleven. De ondernemers voorzien een toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal iets gedaald en komt uit op 85,2. Over de huidige productiecapaciteit zijn de ondernemers minder tevreden dan vorig kwartaal.