Uitgaven uitkeringen blijven achter bij totale overheidsuitgaven
De overheid hield vorig jaar 2,0 miljard euro op de begroting over. Dit had te maken met fors hogere belastinginkomsten bij een matige stijging van de uitgaven. De sociale uitkeringen en voorzieningen samen vormen, met een aandeel van ruim 42 procent, de belangrijkste uitgavecategorie van de overheid.
Verdeling uitgaven overheid
Uitgaven aan uitkeringen en voorzieningen met 3,4 procent gestegen
De uitgaven aan sociale uitkeringen en voorzieningen stegen afgelopen jaar 3,4 procent. Zij bleven daarmee achter bij de totale overheidsuitgaven die met 4,3 procent toenamen. Achter de relatieve geringe toename van sociale uitkeringen en voorzieningen doen zich per uitkeringsregeling verschillende ontwikkelingen voor. De uitgaven stegen het sterkst bij de kinderopvangtoeslag die ruim verdubbelde, de Wajong (9,5 procent), de zorgtoeslag (8,0 procent) en de huurtoeslag.(6,0 procent). Deze regelingen zijn ieder relatief gering van omvang.
De in omvang belangrijkste uitkeringen zijn die in het kader van de AOW, de AWBZ en de basiszorg die ieder ongeveer een kwart van de uitkeringen en voorzieningen uitmaken. De toenemende vergrijzing vertaalde zich in een stijging van de AOW-uitgaven met 4,3 procent. De AWBZ liet een stijging van slechts 1,7 procent zien. Hier moet echter rekening gehouden worden met de verschuiving in 2007 van de huishoudelijke hulp naar de nieuwe WMO. Zonder deze verschuiving zou de AWBZ bijna 7 procent gestegen zijn.
Uitkeringen en voorzieningen per regeling
Ten slotte daalden bij drie uitkeringen de uitgaven. De WW-uitgaven namen af met bijna 13 procent door de gunstige conjuctuur en de daarmee gepaard gaande daling van de werkloosheid. Ook het aantal bijstandsuitkeringen daalde in 2007 verder zodat gemeenten ruim 6 procent minder aan de bijstand hoefden uit te geven. De uitgaven in het kader van de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) daalden met ruim 4 procent.