Realisaties: papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie heeft in mei 2008 minder omgezet dan in dezelfde maand van het vorige jaar, het omzetvolume per gemiddelde werkdag was echter vrijwel gelijk. De waarde van de orderontvangsten was lager. Daar staat tegenover dat er meer werd geproduceerd. De verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan een jaar eerder. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2008 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2008 t.o.v. mei 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in mei

In mei 2008 heeft de papier- en grafische industrie ruim 3,5 procent minder omgezet dan in mei 2007. Ook in de twee subbranches, de papierindustrie en de grafische industrie, was de omzet in mei lager. Er is wel een lichtpuntje: de grafische industrie heeft in het buitenland goede omzetresultaten behaald. In de periode januari-mei 2008 werd door de papier- en grafische industrie ruim 1,5 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Dat verschilt sterk met vorig jaar. In 2007 kon de papier- en grafische industrie nog fraaie omzetresultaten overleggen. De omzet over heel 2007 was ruim 5 procent hoger dan in 2006.

In de papierindustrie was in mei 2008 het omzetvolume per werkdag gemiddeld bijna 6 procent kleiner dan in mei 2007. Het is al de negende maand op rij dat er minder eenheden product worden afgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het buitenland werden gemiddeld bijna 9 procent minder eenheden product verkocht en op de Nederlandse markt ruim 1,5 procent minder. Mei telde in 2008 een werkdag minder dan in 2007. Dit had een negatief effect op de omzet. Dat de eindproducten van deze subbranche iets in prijs gestegen waren, gaf de omzet juist een positieve impuls. Per saldo kwam de omzet van de papierindustrie bijna 8 procent lager uit.

De grafische industrie had in mei een groter omzetvolume per gemiddelde werkdag. Er werden 3 procent meer eenheden product verkocht. De omzet was daarentegen 1 procent lager. In het binnenland was het omzetvolume ruim 1,5 procent groter, terwijl de omzet met 2 procent daalde. In het buitenland waren de omzetontwikkelingen een stuk rooskleuriger. Daar werd ruim 3 procent meer omzet geboekt. De omzet per gemiddelde werkdag was 9 procent groter dan in 2007.

Waarde orderontvangsten lager

In mei 2008 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 4,5 procent lager dan in mei een jaar eerder. Over de eerste vijf maanden van dit jaar was de waarde van de orderontvangsten met een toename van ruim 0,5 procent iets hoger dan in dezelfde periode van 2007.

Prijzen hoger

Als gevolg van de bijna 2 procent hogere importprijzen waren in mei 2008 de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen in de papier- en grafische industrie bijna 2,5 procent hoger dan in mei 2007. Mede door de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen zijn de producten van deze branche ruim 1,5 procent duurder geworden. De trend van gestegen prijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke subbranches. In de papierindustrie was het niveau van de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in de branche, terwijl in de grafische industrie de prijzen gemiddeld juist minder hard toenamen.

Weer productiegroei

In mei 2008 was het volume van de gemiddelde dagproductie van de papier- en grafische industrie ruim 2 procent groter dan dat van mei een jaar eerder. In april werd juist ruim 2 procent minder geproduceerd. Over de eerste vijf maanden was de productie bijna 0,5 procent groter dan in dezelfde periode van 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het eerste kwartaal van 2008 kon worden afgesloten met een iets groter volume van de bruto toegevoegde waarde. Het volume groeide in dit kwartaal amper een fractie minder dan 0,5 procent. In het vierde kwartaal van 2007 kwam de groei eveneens krap 0,5 procent hoger uit dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. Over geheel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de papier- en grafische industrie met ruim 1 procent ten opzichte van 2006.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen