Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2008 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie negatief blijft. De orderontvangsten zijn wel iets toegenomen, maar de oordelen blijven negatief. In hun verwachtingen zijn de ondernemers eveneens voorzichtig. Zo houden ze rekening met een afname van hun personeelsterkte in de komende maanden.

Negatieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in april licht toegenomen ten opzichte van maart. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten blijft echter negatief.  Het oordeel over de voorraden gereed product is iets verbeterd. De index orderpositie is gestegen tot 82,1 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is iets positiever dan vorige maand. Over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers echter iets negatiever gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename productie verwacht

In april zagen de ondernemers naar eigen zeggen een verdere afname van de productie ten opzichte van maart. Voor de komende maanden wordt een licht toenemende productie verwacht. De ondernemers verwachten wel een stijging van de verkoopprijzen voor hun producten. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand negatief gestemd. Per saldo verwacht nu 3 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor mei tot en met juli 2008

Verwachting voor mei tot en met juli 2008