Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie onveranderd is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten iets toegenomen. De oordelen zijn iets negatiever dan een maand eerder. De ondernemers zijn voorzichtig over de komende drie maanden, er worden geen veranderingen in productie en personeelssterkte voorzien.

Iets negatievere oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Vooral op de binnenlandse markt zijn de orderontvangsten toegenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is iets verbeterd, het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 94,1 (juli 2000=100). Het oordeel over zowel de totale als buitenlandse orderpositie is verslechterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Gelijk blijvende productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in april een afname van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden mei tot en met juli wordt er een gelijk blijvende productie verwacht. Wel zal dit volgens de ondernemers gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo nagenoeg geen veranderingen in de personeelssterkte.

Verwachting voor mei tot en met juli 2008

Verwachting voor mei tot en met juli 2008