Realisaties: papier- en grafische industrie

Hoewel de papier- en grafische industrie in november 2007 meer heeft omgezet dan in november een jaar eerder, is het omzetvolume vrijwel gelijk gebleven. De productie lag ook op ongeveer hetzelfde niveau. De waarde van de orderontvangsten en de verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2007 t.o.v. november 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in november

De omzet in de papier- en grafische industrie was in november 2007 ruim 2,5 procent hoger dan in november 2006. De papierindustrie realiseerde de grootste omzetstijging met een toename van ruim 4 procent. De hogere omzet van de papierindustrie komt geheel voor rekening van hogere afzetprijzen. Het volume per gemiddelde werkdag is bijna 1 procent kleiner.

De grafische industrie had in november vorig jaar bijna 2 procent meer omgezet. De hogere omzet is voor bijna twee derde veroorzaakt door een grotere afzet. Daarnaast hebben hogere afzetprijzen de omzet beïnvloed.

Hogere waarde orderontvangsten papierindustrie

In november 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 2,5 procent hoger dan in november vorig jaar.

Prijzen blijven stijgen

De door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen waren in november vorig jaar ruim 2,5 procent duurder dan in november 2006. Grond- en hulpstoffen uit eigen land stegen in dezelfde orde van grootte. De totale verbruiksprijs kwam daardoor ook ruim 2,5 procent hoger uit. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen ruim 2 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden 3,5 procent meer voor het Nederlandse fabricaat. Per saldo was de afzetprijs ruim 2,5 procent hoger dan in november 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de verbruiks- en afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan het branchegemiddelde, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Kleine productiegroei in november

In november 2007 werd in de papier- en grafische industrie slechts 0,5 procent meer geproduceerd dan in november 2006. Het lijkt er op dat 2007 zal worden afgesloten met een fraaie productiegroei. In de eerste elf maanden van 2007 was de productie ruim 2,5 procent groter dan dezelfde periode van 2006. In heel 2006 werd 0,5 procent meer geproduceerd dan in 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het derde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1 procent groter dan in het derde kwartaal van 2006. In het tweede kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met 3 procent. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen