Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In oktober 2007 was de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie hoger dan in oktober 2006. Dat komt  doordat de afzetprijzen stegen en oktober 2007 een werkdag meer telde dan oktober vorig jaar. Het omzetvolume was kleiner, terwijl de productie op vrijwel hetzelfde niveau bleef als in oktober 2006.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(oktober 2007 t.o.v. oktober 2006)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Hogere omzet in oktober

In oktober 2007 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bijna 7 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het binnenland werd 6 procent meer omzet geboekt en in het buitenland 10 procent. Twee derde van de omzetgroei is toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Daarnaast werd in oktober de omzet positief beïnvloed door het werkdageffect. Het omzetvolume was bijna 2,5 procent kleiner.

Prijzen blijven stijgen

Grond- en hulpstoffen waren in oktober 2007 ruim 4 procent duurder dan in oktober een jaar eerder. Door die hogere verbruiksprijs zijn de eindproducten in prijs gestegen. De gemiddelde afzetprijs van producten uit deze branche was namelijk 4,5 procent hoger. De ontwikkelingen van de binnenlandse en de buitenlandse afzetprijzen ontliepen elkaar nauwelijks.

Productie vrijwel gelijk

Ten opzichte van oktober 2006 is het volume van de gemiddelde dagproductie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in oktober 2007 vrijwel gelijk gebleven. Het oktobercijfer blijft daarmee achter bij de ontwikkelingen in de eerste negen maanden van dit jaar. In die periode werd bijna 3,5 procent meer geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 2 procent en over heel 2006 met ruim 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen