Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2007 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie positief blijft. De orderontvangsten zijn licht toegenomen vergeleken met een maand eerder. De oordelen zijn weliswaar licht verslechterd, maar blijven aanhoudend positief. De ondernemers verwachten verder een stijging van de productie, evenals een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als zeer optimistisch.

Aanhoudend positieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in september licht toegenomen ten opzichte van augustus. De oordelen van de ondernemers over hun orderontvangsten en de orderpositie zijn licht verslechterd, maar nog altijd positief. De index orderpositie is iets gedaald naar 119,6 (juli 2000=100), maar blijft hoog. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een verbeterde orderpositie en grote tevredenheid van ondernemers hierover.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen in september een toename van de productie, wat niet ongebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Ze verwachten voor oktober tot en met december een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht per saldo 10 procent een toename van het aantal werknemers. Dit zijn er nagenoeg evenveel als in de voorgaande maand.

Verwachting3 voor oktober tot en met december 2007

Verwachting voor oktober tot en met december 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt nagenoeg niet is veranderd. De ondernemers verwachten een flinke toename van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 82,0. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal niet veranderd. Van de ondernemers geeft 11 procent een tekort aan arbeidskrachten op als mogelijke productiebelemmering.