Industriebeeld: Producenten industrie blijven goed gestemd
De ondernemers in de industrie zijn nog altijd goed gestemd. Het producentenvertrouwen is in oktober nog iets verder gestegen en kwam uit op 8,6. Sinds medio 2006 ligt de stemmingsindicator voor de industrie op een hoog niveau.
In augustus 2007 heeft de Nederlandse industrie 7 procent meer omgezet dan in augustus 2006. Deze stijging is aanzienlijk minder dan in juli, toen de omzet met 13 procent toenam. De hogere omzet was voor ongeveer twee derde toe te schrijven aan een grotere afzet en voor het overige deel aan hogere afzetprijzen. De gemiddelde dagproductie van de industrie was in augustus ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. De productiegroei was daarmee een stuk lager dan in juli en weer op het niveau van mei en juni.
In het tweede kwartaal van 2007 bleef de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde beperkt tot 2,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Productiegroei en producentenvertrouwen
Producenten optimistischer over voorraden gereed product en verwachte productie
Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Met name over de toekomstige productie maar ook over de voorraden gereed product waren de ondernemers beter te spreken dan in september. Het oordeel over de orderpositie veranderde vrijwel niet.
Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was groter dan het aantal dat een vermindering zag. Zowel voor de binnenlandse als voor de buitenlandse markt kwamen iets meer orders binnen. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) was al hoog en is nog iets toegenomen tot 114,5.
De ondernemers in de industrie bleven ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in oktober opnieuw groter dan het aantal dat een daling voorzag.
De concurrentiepositie op de binnenlandse markt is volgens de producenten in de industrie iets verbeterd. Op de buitenlandse markt, zowel binnen als buiten de EU, bleef de concurrentiepositie naar hun oordeel hetzelfde. Er waren aanzienlijk meer ondernemers die een toename van de buitenlandse afzet in de komende drie maanden verwachten dan die een afname verwachten. De bezettingsgraad (van de beschikbare productie-installaties) is in oktober iets gestegen naar 84,0.
Omzet weer hoger
Alle branches van de industrie hebben meer omgezet. De voedings- en genotmiddelenindustrie had met 12 procent de grootste omzettoename. Dit kwam bijna helemaal door de fors hogere afzetprijzen in deze branche.
In het binnenland nam de omzet met 9 procent toe. Vooral de metaalindustrie deed het goed met een omzetstijging van 13 procent. Op de buitenlandse markt boekte de industrie 5 procent meer omzet. Hier deed de hout- en bouwmaterialenindustrie het uitstekend met een omzettoename van 18 procent.
Meer productie
Bijna alle branches van de industrie produceerden in augustus 2007 meer dan in augustus 2006. In de textielindustrie was de toename met bijna 6 procent het grootst. Evenals in juli deed de aardolie- en chemische industrie het goed met een productiegroei van bijna 5 procent. Alleen in de metaalindustrie bleef de productie gelijk.
Groeitempo industrie valt terug in tweede kwartaal
In het tweedekwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 2,5 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2006. Na twee topkwartalen viel het groeitempo daarmee tegen. Toch had iedere branche binnen de industrie een groter volume. De gasproductie was door het warme weer aanzienlijk lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. In 2006 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 2,3 procent. In het eerste kwartaal van 2007 was de groei 4,4procent.
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2007 met 2,6 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De commerciële dienstverlening, de zorg en de bouwnijverheid droegen het meest bij aan de economische groei. Over heel 2006 groeide de Nederlandse economie met 3,0 procent.