Realisaties: papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie heeft met augustus 2007 een goede maand achter de rug. Er werd meer omgezet en geproduceerd. Daarnaast was de waarde van de orderontvangsten hoger. De prijzen van grond- en hulpstoffen en eindproducten stegen bescheiden. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2007 t.o.v. augustus 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in augustus

De omzet in de papier- en grafische industrie was in augustus 2007 ruim 6 procent hoger dan in augustus 2006. De papierindustrie realiseerde met een groei van bijna 7 procent de grootste omzetstijging. De omzetgroei van de papierindustrie werd voor een kwart bepaald door een grotere afzet en voor driekwart door hogere afzetprijzen. De grotere afzet is volledig toe te schrijven aan een grotere afzet op de binnenlandse markt. In eigen land groeide de omzet per gemiddelde werkdag met bijna 6 procent, terwijl in het buitenland een verlies van ruim 1,5 procent werd geleden.

De grafische industrie heeft in augustus bijna 6 procent meer omgezet. Het volume van de omzet nam met bijna 5 procent toe. Gestegen afzetprijzen speelden dus slechts een bescheiden rol. In het binnenland was het omzetvolume bijna 3 procent groter, in het buitenland was de groei ruim 13 procent.

Hogere waarde orderontvangsten in de papierindustrie

In augustus 2007 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie 6,5 procent hoger dan in augustus vorig jaar. In de eerste acht maanden van 2007 lag de waarde van de orderportefeuille bijna 3,5 procent hoger dan in de periode januari-augustus 2006.

Prijzen blijven stijgen

Door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen werden in augustus 2007 bijna 2 procent duurder. Aangezien ook de prijs van grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem bijna 2 procent hoger was, steeg de totale verbruiksprijs eveneens met bijna 2 procent. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen ruim 2 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden ruim 4 procent meer voor het Nederlandse fabricaat. Per saldo was de afzetprijs bijna 3 procent hoger dan in augustus 2006.

Ook in de afzonderlijke subbranches zijn de verbruiks- en afzetprijzen gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Meer productie in augustus

In augustus 2007 was het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) in de papier- en grafische industrie bijna 4 procent groter dan in augustus 2006. Ook in de eerste zeven maanden van 2007 had de branche met een toename van ruim 3 procent een duidelijke groei van de productie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 3 procent groter. In het eerste kwartaal groter het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met krap 1 procent. Over geheel 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde licht met ruim 0,5 procent ten opzichte van 2005.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen