Meer winst financiële instellingen ondanks dalend exploitatieoverschot
De winst van financiële instellingen is in 2006 met 17 procent toegenomen tot bijna 25 miljard euro. Dit is echter vooral te danken aan de ontvangen dividenden. Deze namen met 30 procent toe. De inkomsten uit financiële diensten namen af, met als gevolg dat het exploitatiesaldo van financiële instellingen daalde.
Exploitatieoverschot daalt fors
De banken hadden te maken met een daling van de productiewaarde van hun financiële dienstverlening. Doordat de kortlopende rente opliep, stond in 2006 de rentemarge onder druk. De productie van verzekeraars en pensioenfondsen daarentegen steeg licht. Bij de verzekeringsinstellingen namen de verzekeringspremies sterk af door de wijziging in het zorgstelsel. Zij hadden echter ook minder verzekeringsuitkeringen, waardoor de productiewaarde (grofweg het saldo van premies en uitkeringen) steeg. Zij boekten een verlies op hun zorgverzekeringen in het eerste jaar van het nieuwe zorgstelsel. Per saldo was de productiewaarde van alle financiële instellingen samen lager dan een jaar eerder. Daar tegenover stond een stijging van de verbruiks- en loonkosten. Het resultaat was dat het exploitatieoverschot van de financiële instellingen daalde met bijna 4 miljard euro tot 11,6 miljard euro.
Toch winst door meer inkomsten uit vermogen
Ondanks een dalend exploitatiesaldo was er toch sprake van een stijging van de winst van financiële instellingen. Dit is toe te schrijven aan de ontwikkelingen op het vlak van de inkomsten en uitgaven aan rente en dividenden. De rente-inkomsten en -uitgaven van financiële instellingen namen in 2006 door ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt beide snel toe. Bij de banken kwam dit doordat de uitstaande deposito’s en leningen sterk in omvang groeiden, maar ook doordat de rente die op deposito’s wordt vergoed snel steeg. Bij verzekeraars en pensioenfondsen stegen de rente-inkomsten minder snel doordat de rentedragende schuldtitels waarin zij beleggen veelal langlopend zijn. De ontvangen dividenden groeiden spectaculair met 30 procent tot 25,5 miljard euro. Samen met de gestegen rente-inkomsten groeiden de ontvangen inkomens uit vermogen met ruim 30 miljard naar 125 miljard euro. De rentelasten groeiden eveneens sterk, maar met 21 miljard euro iets minder hard dan de inkomsten.