Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie ongeveer gelijk is aan april. De orderontvangsten zijn niet verder toegenomen en de oordelen zijn nagenoeg onveranderd. De ondernemers verwachten een toename van de productie en de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als gematigd optimistisch.

Gelijkblijvende orderontvangsten en oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in april nagenoeg gelijk aan de orderontvangsten van maart. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 103,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderontvangsten, orderpositie en de buitenlandse orderpositie zijn niet veranderd. Ook het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg gelijk gebleven. In deze branche is het beeld in 2007 vrij stabiel.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers gematigd optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in april een gelijke productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden mei tot en met juli wordt een toename van de productie verwacht. De ondernemers verwachten eveneens stijgende afzetprijzen komende maanden. De verwachtingen over de toekomstige personeelssterkte is verslechterd. Het saldo van de ondernemers die een toename of afname van de personeelssterkte verwachten, is van +5 gedaald naar -5.

Verwachting3 voor mei tot en met juli 2007

Verwachting voor mei tot en met juli 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht