Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie
De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in maart 2007 meer omgezet dan in maart 2006. Behoudens een klein dipje in de herfst van 2006 neemt de omzet al drie jaar iedere maand toe ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. Naast de omzet neemt ook het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume), de gemiddelde dagproductie (productievolume) en de waarde van de orderontvangsten toe.
Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2007 t.o.v. maart 2006)
Bescheiden omzetgroei
In maart 2007 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie bijna 1 procent hoger dan in dezelfde maand van 2006. Lagere afzetprijzen en een werkdag minder hadden een negatieve invloed. Het omzetvolume is de uitkomst van het verrekende prijs- en werkdageffect. Dit volume was bijna 7 procent groter dan in maart 2006. Vooral in eigen land werden goede zaken gedaan want daar werd 16 procent meer producten verkocht, terwijl in het buitenland het omzetvolume met slechts 2,5 procent toenam.
De omzetontwikkelingen van de drie subbranches lopen niet erg in de pas. De chemische industrie behaalde zowel in euro’s als volume de beste resultaten want de omzet nam in waarde met 11 procent toe en in volume met 13 procent. Ook de rubber- en kunststofindustrie had met een 2,5 procent hogere omzet en een bijna 4,5 procent groter volume een goede maand achter de rug. De aardolie-industrie daarentegen deed het minder goed. Deze subbranche heeft met een 20 procent lagere omzet en een 10 procent kleiner volume, net als februari, een teleurstellende maand achter de rug. Met name de afzet aan buitenlandse afnemers viel in maart sterk terug.
In het eerste kwartaal van 2007 nam de omzet in euro’s toe met 1,5 procent en in volume met ruim 5 procent. Van de onderliggende subbranches deed de chemische industrie de beste zaken want de omzetwaarde groeide met 11 procent en het omzetvolume met bijna 9 procent.
Orderontvangsten chemie op recordhoogte
In maart 2007 kwam de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie bijna 9 procent hoger uit dan in maart 2006. Inmiddels is in maart de waarde van de orderontvangsten opgelopen tot een waarde die 55 procent hoger ligt dan het gemiddelde van 2000. De waarde van de orderontvangsten ligt daarmee op het hoogste niveau sinds 1995.
De ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2007 lopen met een toename van bijna 10 procent iets achter bij het beeld van heel 2006. In dat jaar was de waarde van de orderontvangsten zelfs 16 procent hoger dan in 2005.
Verbruiksprijs en afzetprijs lager
Net als de twee voorgaande maanden van dit jaar waren ook in maart 2007 de prijzen van grondstoffen en eindproducten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verbruiksprijs daalde met 3 procent en de afzetprijs met bijna 1,5 procent. De daling van de afzetprijzen was in binnen- en buitenland nagenoeg even sterk. Deze lagere prijzen zijn uitsluitend het gevolg van de ontwikkelingen in de aardolie-industrie. In de twee andere subbranches waren de verbruiksprijs en afzetprijs juist wel hoger dan in maart 2006. In het eerste kwartaal van 2007 waren de verbruiksprijs en afzetprijs respectievelijk 4 procent en 2 procent lager.
Recordproductie in maart
Dankzij een productiegroei van ruim 5 procent kwam de index van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie in maart 2007 bijna 30 procent hoger uit dan gemiddeld per maand in het jaar 2000. Daarmee bereikte het productievolume een piek.
Over het eerste kwartaal bekeken werd ruim 3,5 procent meer geproduceerd dan hetzelfde kwartaal van 2006. Van de drie subbranches hebben de chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie de belangrijkste bijdrage geleverd aan de productiegroei.
Bruto toegevoegde waarde op koers
Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2006 bijna 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Het is al het zesde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004, maar 2006 eindigde met een royale plus van 3 procent.