Voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2007 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie ongeveer gelijk is gebleven. De orderontvangsten zijn gelijk gebleven en de oordelen zijn iets minder dan vorige maand. De ondernemers zijn deze maand echter optimistischer in hun verwachtingen. Er wordt een toename van de productie in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als voorzichtig licht optimistisch.

Gelijkblijvende orderontvangsten

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in februari nagenoeg dezelfde hoeveelheid orders als in januari. Het oordeel over deze orderontvangsten is licht verslechterd. De indexorderpositie en de tevredenheid over de orderpositie en de voorraden zijn ook iets gedaald. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven. Het sentiment onder de ondernemers is in 2006 veranderd van licht negatief naar licht positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in februari niet veranderd ten opzichte van januari. Voor de periode maart tot en met mei verwachten de ondernemers een stijging van de productie. Ook wordt door een meerderheid stijgende afzetprijzen verwacht. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is eveneens verbeterd. Er zijn nu per saldo meer ondernemers die een stijging van het aantal medewerkers voorzien dan die een daling verwachten. Deze verwachtingen van de branche zijn vergelijkbaar met de verwachtingen in de gehele industrie.

Verwachting3 voor maart tot en met mei 2007

Verwachting voor maart tot en met mei 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht