Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

November 2006 was een goede maand voor de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofindustrie. De omzet nam zowel in waarde als in volume toe en er werd meer geproduceerd. De waarde van de orderontvangsten was eveneens hoger. Daarnaast zijn de grondstoffen en producten iets duurder geworden. Ten slotte was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het derde kwartaal van 2006 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2006 t.o.v. november 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in november hoger

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in november 2006 ruim 6 procent hoger. Slechts een zesde deel hiervan valt toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Het resterend deel is het gevolg van een grotere afzet. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) is dan ook ruim 5 procent groter. Vooral in het buitenland werden goede zaken gedaan want daar werden 6,5 procent meer eenheden product verkocht. In het binnenland is ruim 2,5 procent meer afgezet. De chemische industrie draagt het sterkste bij aan de groei van het omzetvolume. In deze bedrijfstak was dat ruim 7 procent groter. In de rubber- en kunststofindustrie was de groei van het omzetvolume bijna 3 procent. De aardolie-industrie daarentegen, deed het met een daling van krap 1 procent minder goed. Deze terugval kwam geheel voor rekening van een 12 procent lagere afzet in het binnenland. Op de exportmarkt werden juist 12 procent meer eenheden product verkocht.

Orderontvangsten in de chemie naar recordwaarde

Het is inmiddels al bijna drie jaar dat de waarde van de orderontvangst iedere maand hoger is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. En de perspectieven blijven gunstig in de chemische industrie. Want in november 2006 was de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie 22 procent hoger dan in dezelfde maand van 2005. Nooit eerder werd de orderportefeuille van de ondernemers in de chemie in een maand tijd zo goed gevuld.

Prijzen weer licht hoger

Nadat in oktober voor het eerst na ruim tweeëneenhalf jaar de afzetprijs licht daalde, was in november 2006 de afzetprijs gemiddeld ruim 1 procent hoger dan de overeenkomstige maand een jaar eerder. In het binnenland werden producten bijna 1,5 procent duurder. Buitenlandse klanten moesten krap 1 procent meer betalen voor hun producten. De verbruiksprijs in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie liep eveneens op en wel met 2,5 procent.

Weer productiegroei

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in november 2006 bijna 3 procent groter dan dat van november 2005. Al bijna anderhalf jaar is de productie telkens groter dan dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het derde kwartaal ruim 1,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Het is al het vijfde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004.

Omzet, productie en prijzen (november 2003–november 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (november 2003–november 2006)