Industriebeeld: ondernemers optimistisch in 2006
Het producentenvertrouwen in de industrie kwam in december 2006 uit op 7,8. Dit is 1,0 punt lager dan in november. Vanaf de zomer van 2005 is het vertrouwen van de ondernemers sterk toegenomen. Sinds juli ligt de vertrouwensindicator voortdurend op zeer hoog niveau. Gemiddeld over 2006 kwam het producentenvertrouwen uit op 6,7 tegenover 0,6 in 2005. Alleen in 2000 waren de ondernemers in de industrie een fractie positiever.
De industrie heeft in oktober dit jaar 9 procent meer omzet gerealiseerd dan in oktober 2005. Al ruim tweeëneenhalf jaar is de omzet hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De Nederlandse industrie produceerde in oktober, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatroon, ruim 2 procent meer dan in oktober 2005.
Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het derde kwartaal van 2006 met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.
Productiegroei en producentenvertrouwen
Optimisme heerst onder producenten industrie
De ondernemers waren in december iets minder positief in hun verwachting over de toekomstige productie en hun oordeel over de voorraad gereed product. Het oordeel over de orderpositie bleef onveranderd positief. Het optimisme van de ondernemers in de industrie hangt samen met de grote tevredenheid over hun orderportefeuille. Ook in december namen de orderontvangsten toe. De index orderpositie (ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk) is gestegen en kwam uit op 105,2.
In december was het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang gelijk aan het aantal dat een daling voorzag. In de voorafgaande drie maanden waren er net iets meer producenten die een toename van de personeelsomvang voorzagen. In de jaren 2001-2005 waren er juist meer ondernemers die uitgingen van een daling van de personeelsomvang. In 2006 is deze verwachting steeds verder verbeterd.
Opnieuw hogere omzet
De toename van de omzet in oktober kan voor ongeveer een zesde deel worden toegeschreven aan hogere afzetprijzen. De stijging van de prijzen is de laatste maanden onder invloed van lagere olieprijzen afgenomen. Daarnaast telde oktober een werkdag meer dan in 2005. Het positieve effect hiervan bedraagt ruim 2 procent.
In alle branches van de industrie was de omzet hoger. De sterkste toename werd gemeten in de metaalindustrie, waar de omzet ruim 20 procent hoger was. Ook in de hout-, bouwmaterialen- en meubelindustrie was de omzet met een toename van 15 procent beduidend hoger.
In het binnenland is 4 procent meer omzet gerealiseerd. Vooral de metaalindustrie deed het goed met 17 procent meer omzet. De aardolie- en chemische industrie daarentegen boekte 9 procent minder omzet. Op de buitenlandse markt was er een omzettoename van 13 procent. Ook hier deed de metaalindustrie het goed met een 23 procent hogere omzet.
Productie hoger
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Hierbij is gecorrigeerd voor de invloed van de samenstelling van de werkdagen op de productie. Het is inmiddels de negende maand op rij dat de productie hoger is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder.
Vrijwel alle branches leverden in oktober meer productie. Alleen in de papier- en grafische industrie was de productie iets lager dan een jaar eerder. In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de toename van de productie het grootst.
Weer groei in de industrie
In het derde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 1,3 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. In het tweede kwartaal kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde 1,4 procent hoger uit. Over geheel 2005 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van 2004.
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2006 met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 2,8 procent. De uitvoer blijft de belangrijkste pijler onder de economische groei. De versnelling van de groei is het grootst bij de investeringen en de consumptie van huishoudens.