Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

De Conjunctuurtest van april 2006 laat een verbeterd beeld zien in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie. Er werden aanzienlijk meer orders ontvangen, meer dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De stemming over de orderontvangsten en orderpositie verbeterde iets. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers vrijwel geen verandering van de productie.

Flink meer orders

De orderontvangsten namen flink toe van februari op maart, zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt. De toename was groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren iets positiever over de orderontvangsten en orderpositie. Ook de index van de orderpositie liep iets op naar 107,1 (juli 2000=100). De voorraadpositie ging flink achteruit.

Stabiele concurrentiepositie

De concurrentiepositie is volgens de ondernemers zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt nauwelijks gewijzigd in het eerste kwartaal van 2006. Ook het oordeel over de productiecapaciteit, het aandeel ondernemers met productiebelemmeringen en de bezettingsgraad wijzigden nauwelijks in vergelijking tot het vierde kwartaal van 2005.

Gelijke productie verwacht

De ondernemers verwachten voor het tweede kwartaal van 2006 een vrijwel stabiele productie. Ook de buitenlandse afzet en de afzetprijzen zullen volgens de ondernemers niet veel veranderen. 

Einde aan daling personeelssterkte

De ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie verwachten in de nabije toekomst per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat in deze branche geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt.

Verwachting voor april tot en met juni 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor april tot en met juni 2006