Realisaties: papier- en grafische industrie

Na twee maanden van omzetdalingen kwam de omzet van de papier- en grafische industrie in januari van dit jaar weer in de plus. Januari telde dit jaar echter een werkdag meer dan in januari van 2004. Na verrekening van de invloed van deze extra werkdag op de omzet, bleek dat het omzetvolume lager uitkwam. Ook de productie was minder. De afzetprijzen in de branche bleven vrijwel gelijk tegen een stijging van de verbruiksprijzen. In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de toegevoegde waarde kleiner dan hetzelfde kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2005 t.o.v. januari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzetstijging door extra werkdag

In januari van 2006 lag de omzet van de papier- en grafische industrie bijna 2 procent hoger dan in januari van 2005. De stijging van bijna 4 procent in de papierindustrie was een stuk hoger dan in de grafische industrie, die een plus noteerde van 0,5 procent. Na verdiscontering van werkdag- en prijsinvloeden, bleken de resultaten wat minder positief. In de papierindustrie bleef het omzetvolume vrijwel gelijk, in de grafische industrie daalde het dit volume met bijna 4 procent.

Tijdens heel 2005 wist de papierindustrie haar omzetvolume te vergrootten met bijna 2 procent. Deze volumestijging trad zowel in binnen- als in buitenland op. In de grafische industrie daalde het omzetvolume in 2005 juist met 0,5 procent uitsluitend door dalingen op de exportmarkt.

Meer orders

De waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie was in januari 2006 ruim 8 procent hoger dan in januari van 2005. In de maand daaraan voorafgaand lagen de orderontvangsten ook al een flink stuk hoger (ruim 12,5 procent). Al met al biedt dit gunstige perspectieven voor de omzetontwikkeling in de papierindustrie. Over de grafische industrie zijn geen ordergegevens beschikbaar.

Hogere verbruiksprijs papierindustrie

In de papierindustrie vertoont de verbruiksprijs, die de kosten weergeeft voor grond- en hulpstoffen, een stijgende trend. Al sinds januari van 2005 ligt de verbruiksprijs elke maand hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In januari van 2005 was dat 2 procent ten opzichte van een kleine 6,5 procent in januari van dit jaar. Deze kostenstijging wordt door ondernemers niet doorberekend in de afzetprijs. Afnemers betaalden in januari van dit jaar namelijk iets minder voor producten van de papierindustrie dan in januari van 2005. In de grafische industrie zat er weinig beweging in de prijzen.

Gemiddelde dagproductie kleiner

In januari 2006 was de gemiddelde dagproductie van de totale branche 2 procent kleiner dan in januari van 2005. Vooral in de grafische industrie is sprake van een verminderde productie. In de laatste drie maanden van 2005 lag de productie telkens lager dan in de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. In heel 2005 daalde de productie in de grafische industrie met ruim 1 procent. In de papierindustrie nam daarentegen de productie toe in de tweede helft van 2005 maar door een slechter eerste halfjaar bleef de totale jaarproductie in 2005 vrijwel gelijk aan die van 2004. Ook In januari van 2006 werd vrijwel evenveel geproduceerd dan in de vergelijkbare maand van 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 3 procent kleiner dan in het vierde kwartaal van 2004. In het tweede en het derde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog groter dan het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Per saldo was in 2005 het volume van de bruto toegevoegde waarde met een afname van ruim 0,5 procent iets kleiner dan in het voorgaande jaar.

Omzet, productie en prijzen (november 2002– januari 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (november 2002– januari 2006)