Industriebeeld: ondernemers steeds optimistischer

Het producentenvertrouwen in de industrie is in februari 2006 gestegen naar 4,6. Dat is de hoogste stand sinds eind 2000. De ondernemers zijn in februari vooral positiever geworden over hun toekomstige productie. Het aantal ondernemers in de industrie dat de prijzen wil verhogen, is duidelijk hoger dan in 2005.

In december 2005 heeft de industrie 3 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De toename van de omzet is vooral toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. De productie was, na correctie voor werkdageffecten, 1,4 procent groter dan die in december 2004.

In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner dan dat van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Ondernemers vooral positiever over toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Het producentenvertrouwen is in februari 1,6 punt hoger dan in januari. Al vijf maanden op rij is het producentenvertrouwen hoger dan in de viereneenhalf jaar daarvoor. De ondernemers zijn vooral optimistischer over hun toekomstige productie. Ook over hun orderpositie en voorraad gereed product zijn ze positiever gestemd.

Meer omzet door hogere prijzen

De binnenlandse omzet van de industrie was in december vorig jaar 7 procent hoger dan in december 2004. Op de buitenlandse markt bleef de omzet vrijwel gelijk. In totaal zette de industrie 3 procent meer om.

De omzet is positief beïnvloed door de afzetprijzen. Deze waren gemiddeld ruim 6 procent hoger dan in december 2004. Verder had december in 2005 een ander werkdagpatroon dan in 2004. Dit had een negatief effect op de omzetontwikkeling. Het CBS raamt dit negatieve effect op 4 procent.

In 2005 is door de industrie 6 procent meer omgezet dan in 2004. Deze toename van de omzet is gelijk aan de stijging van de afzetprijzen. Alle branches in de industrie wisten de omzet van 2004 te evenaren of te overtreffen.

Productie in vierde kwartaal vrijwel gelijk

In december 2005 was de productie 1,4 procent groter dan die van december 2004. In november 2005 werd evenveel geproduceerd als het jaar ervoor. In het vierde kwartaal van 2005 was de productie vrijwel gelijk aan hetzelfde kwartaal van 2004.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 0,7 procent kleiner dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2004. Ook over geheel 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 0,7 procent kleiner dan in 2004. In 2004 was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog 1,2 procent groter dan in 2003.

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2005 gegroeid. Het bruto binnenlands product was 1,6 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. De groei van het BBP is te danken aan aantrekkende consumptieve bestedingen en een stijgend uitvoeroverschot. Over geheel 2005 groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen