Realisaties: papier- en grafische industrie

De omzet van de papier- en grafische industrie was in november 2005 iets lager dan in november 2004. Dit is uitsluitend het gevolg van een lagere omzet in de grafische bedrijfstak. De papierindustrie sloot november 2005 af in de plus. De ontwikkeling van het omzetvolume volgde de omzetontwikkeling op de voet, zowel in de papier- als in de grafische industrie. De invloed van de afzetprijs op de omzetresultaten was dan ook verwaarloosbaar. In de papierindustrie stegen, mede door toenemende importprijzen, opnieuw de kosten gemaakt voor grond- en hulpstoffen (de verbruiksprijs). Zowel in het tweede als in het derde kwartaal van 2005 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde van de totale branche boven het niveau van de vergelijkbare periode het jaar ervoor.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2005 t.o.v. november 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Minder omzet

De omzet van de papier- en grafische industrie was in november van 2005 ruim 1,5 procent lager dan de omzet van dezelfde maand in 2004. Zowel binnen onze landsgrenzen als daarbuiten was sprake van een omzetafname. De daling van het omzetvolume was van vergelijkbare omvang. De verandering van de afzetprijs was in deze periode dus beperkt.

In de onderliggende bedrijfstakken zijn wel verschillen zichtbaar. Zo realiseerde de papierindustrie op de exportmarkt een omzetgroei van ruim 4,5 procent. De grafische industrie deed het beduidend minder goed in het buitenland. In november 2005 was de omzet van deze bedrijfstak daar 15 procent lager dan in dezelfde maand in 2004.

Iets minder orderontvangsten papierindustrie

De waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie (niet beschikbaar voor de grafische industrie) was in november 2005 ruim 2 procent  lager dan in dezelfde maand in 2004. In oktober 2005 was de waarde van de orderontvangsten ook al iets lager (0,9 procent).

Opnieuw stijging verbruiksprijs papierindustrie

In november 2005, lag de verbruiksprijs van de papierindustrie 5 procent boven het niveau van november 2004. Al vanaf januari 2005 is de verbruiksprijs in de papierindustrie elke maand hoger dan in de vergelijkbare maand een jaar daarvoor. De afzetprijzen lagen in november al zes maanden achter elkaar lager dan in dezelfde maand van 2004. Hieruit blijkt dat de hogere kosten nauwelijks werden doorberekend aan afnemers. Daardoor komen de winstmarges in de papierindustrie onder druk te staan.

De afzetprijs in de grafische industrie was in november van 2005 vrijwel gelijk aan die van november 2004, de verbruiksprijs was een kleine procent hoger. In deze bedrijfstak zat weinig beweging in de prijzen: in oktober waren de prijsverschillen vrijwel identiek.

Gemiddelde dagproductie gegroeid

In november 2005 was de gemiddelde dagproductie van de totale branche bijna 4,5 procent kleiner dan in november van 2004. De maand daaraan voorafgaand bleef de productie vrij stabiel. In het derde kwartaal werd voor het eerst sinds een jaar een toename in de productie gerealiseerd van een dikke procent maar de eerste maandcijfers van het laatste kwartaal van 2005 doen vermoeden dat deze stijging van voorbijgaande aard is.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Na een langere periode waarin het volume van de bruto toegevoegde overwegend op een lager niveau uitkwam dan in de vergelijkbare periode een jaar ervoor was er in 2005 weer sprake van een niveaustijging. Zowel in het tweede als in het derde kwartaal van 2005 was dit volume ongeveer 2 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002– november 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002– november 2005)