Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de conjunctuurtest van december 2005 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie de afgelopen maand licht verbeterd is. Er werden iets meer orders ontvangen en het oordeel over de orderontvangsten verbeterde licht. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers vrijwel geen verandering van de productie.

Meer orders

De orderontvangsten op de buitenlandse markt namen toe van oktober op november, terwijl de orders op de binnenlandse markt nagenoeg gelijk bleven. Per saldo steeg de totale orderontvangst. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie verbeterde en ook de tevredenheid over de ontvangen orders nam iets toe. Over de totale orderpositie bleven de ondernemers ongewijzigd positief gestemd.

Hogere afzetprijzen verwacht

Voor december 2005 tot en met februari 2006 verwachten de ondernemers vrijwel geen verandering van de productie. De stabilisatie van de productie gaat volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode december tot en met februari. Er zijn al geruime tijd bijna geen ondernemers die een toename van het personeelsbestand verwachten.

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006